Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Galleri » Reseskildring 15/9 2012 till Platanias, Kreta.

Ofta när vi reser är det tillsammans med familjen och vi blir ganska begränsade i fågelskådandet. Det är många viljor och inte är det alltid så kul att skumpa runt i en bil i värmen. Här är några tips på några fåglar och var du kan se dem när du åker till Platanias på Kreta i september om du inte vill bila runt på ön förstås.


Ett måste är att vara uppe före alla andra. Jag klev upp 05.00 varje morgon och ibland tidigare. Det går alltid att ta igen sig senare på dan. Dessutom är sängarna alldeles för hårda, sova kan man göra hemma. Det gäller att vara med när fåglarna vaknar, tänk att ha hela den underbara morgonen för sig själv. Nu hade jag turen att ha gubben som följde med och dessutom den bästa beskyddaren och guiden, hunden Rufs eller Lufs som han fick heta. Ingen aning om varifrån han kom eller vem som ägde honom, han bara fanns där.


Den vanligaste fågeln vid hotellet var Koltrasten och Turkduvan. Sammetshättan är också en av de vanligaste fåglarna på Kreta. Svalorna och gråsparvarna finns det också massor av, gråsparvarna blandar sig med spansksparv enligt fågelböckerna. Sparvarna hade vissa favorit träd där de samlades till kvällen och deras kvitter var öronbedövande, vi pratar 100-tals sparvar. Ni kommer omöjligt att missa dem.


Ett annat bra tips är att ta båten ut till ön Thodorou . Ta den längre turen den som tar tre timmar, lite dyrare men ingen behöver ångra sig. Guiden är helt otrolig och han berättar om öns historia och vad som finns i havet, bl a bläckfisk. På denna tur får man snorkla vid två tillfällen. Hur som helst så får man inte gå iland på ön annat än den 12/6 varje år. Detta för att skydda de ovanliga getterna som heter Kri-Kri som har förökat sig till närmare 100 st under de år som förbudet varat.


På den västra sidan av de branta klipporna häckar Eleonorafalken och det var massor med Falkar, deras bon fanns på små klipphyllor.
På den Östra delen av ön fanns det Silkeshägrar, stiliga satt de på klippavsatserna och tittade på oss tokiga turister. Lite längre fram cirklade Örnvråkar runt, de gjorde retfulla dykningar mot Eleonorafalkarna. Även Medelhavstruten fanns där. Säkert många andra arter också men det var svårt att fästa blicken i kikaren pga dyningarna.
På ön bor en ensam gubbe, vilken lyckans ost. Han är någon sorts nationalparksvakt. Djurens och fåglarnas beskyddare.


Om man går ca 1 km från Platanis centrum mot sydväst, antingen längs med stranden eller längs med vägen som går genom Platanias, så kommer du till en flod som heter Lardanos. På våren gör den rätt för sitt namn men på hösten är den mer som en å. Här häckar kungsfiskaren, gav mig attan på att få en bra bild på denna färgranna fågel, därav dessa tidiga morgnar. Idogt arbete lönar sig alltid för en morgon så satt det en ungfågel alldeles ute vid vattenbrynet. Så vacker den var, ung och oerfaren, den hade kommit för nära de stora vågorna men efter att ha fått några fina bilder så lyfte den och flög iväg. Visste att de häckade någonstans längs med Lardanos för vid mynningen ut till havet så fanns massor med småfisk. Hade sett föräldrarna dyka efter mat si så där var femte minut.


Just vid denna flod såg vi också Silkeshäger, Rörhöna, Rallhäger, Kråkor och Smådopping. Vi såg även Svartstork flyga förbi och en stor flock av Gråhägrar. Så missa inte Lardanos på hösten, du kan dessutom vada över floden om det inte har regnat och floden är för strid.
En av morgnarna så såg vi några ungdomar som höll på med något på stranden. Vi gick fram för att kolla vad det var. Carettasköldpaddor hade kläckts under natten och nu höll ungdomarna, volontärerna, på att hjälpa dem ut till havs. Dessa små sköldpaddor kan bli över 100 kg som vuxen. Helt otroligt och man blir väldigt imponerad, hur kan det vara möjligt? De var mindre än min handflata! Om de inte hjälper dem ut till vattnet så kan Kråkorna ta dem eller så irrar de iväg till en pool istället, om inte någon turist trampar ihjäl de små stackarna innan de är framme vid havet, dessutom sköljs de ofta upp på land igen.


Dessa tidiga promenader på stranden kan med glädje bytas till en och annan sväng upp mot bergen. Olivlundarna är underbara i morgonljuset.En och annan bondgård finns det också en bit bort från hotellen. Fåglarna sjunger så fint på morgonen, senare på dan blir det alldeles för varmt för sång, då tar även fåglarna siesta.

/Gunborg Stenvall
 

 

265

kommentera

262

kommentera

149

kommentera

140

kommentera

131

kommentera

 

062

kommentera

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!