Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Fågelmatning i Bergnäset

Hej alla Strandskator!

 

Dags för en ny skådningstur! Hoppas ni har möjlighet att ta en paus i alla julförberedelser och hänga med!

 

Lördag den 12:e december klockan 10.30 kan den som känner för det ta sig till en matning i Bergnäset strax utanför Luleå. Den ligger centralt och är enligt uppgift lätthittad. Och här kan man få se rariteter som tofsmes om man har tur. Den här gången sker ingen samordning av färden till matningen utan den som kan och känner för det dyker upp och har åtminstone chans att få skåda andra Strandskator :)

Välkommen att ansluta och är det goväder så kan du ju alltid ta me en kaffeslurk eller glöggpärla :)

 

/Elsa och Kirsti

 

Riktningsangivelser från fågelvännen Åke Israelsson:

Från Bergnäset. Kör mot Gäddvik. Efter Kallaxrondellen. Sväng in till höger mot Hanssons såg (kommer inte ihåg vad det står på skylten som pekar åt höger) direkt efter Kallaxrondellen. Där cykelvägen mellan Bergnäset - Gäddvik passerar vägen -stanna. Gå 50 meter eller så efter cykelvägen tillbaka mot Bergnäset. Där går en mindre stig till vänster. Följ den 30-40 meter så ser du ett fågelhusbord, lite talg och annat. Där brukar tofsmes dyka upp.

 

Ps. Skriv gärna en kommentar här eller skicka oss gärna ett mail om du kan komma! Alltid kul att veta lite i förväg om någon är intresserad..

 

 

Torsdagen den 3 december 2009 kl. 20:08

Nyheter | Permalänk | Kommentarer [12] Kommentera detta inlägg

 

Fågelmatningsidéer!

Just nu i vårt forum:

Olika sätt att servera fågelmaten på!

Surfa dit och se Anders fiffiga och fina fågelfröhus, talghållare m.m. och bidra gärna med egna idéer/foton!
Kanske får du där tips på trevliga julklappar att snickra/tillverka själv åt någon fågelvän..

 

Tråden heter "Fågelmatsautomater" och  finns under rubriken ”Övrigt blandat”, ”Fågelbordet”.. och här är länken till Forumet: Strandskatornas Diskussionsforum.
 

/Kirsti

 

Onsdagen den 18 november 2009 kl. 16:55

Nyheter | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Strandskatorna planerar..

Det känns som att vi går ett spännade fågelskådar-år till mötes, vi Strandskator!

Följande, dagsfärska planeringsrapport kom idag från Elsa:

 

Hej alla Strandskator och andra!
Vintern och vårens aktiviteter är i stort sett grovplanerade, nu till helgen åker vi iväg på vår första aktivitet sedan vi bildade nätverket. Gammelskogen i Jokkmokk ska få ett besök.

Frampå vårvintern har Janne Andersson lovat att guida oss på det fantastiska fågelområdet(trot eller ej) Bodens skjutfält. Här har jag sett strömstarar med sina flitiga dopp efter husmask och gråspetten samt en massa annat, en jättefint område!!

Kanske kan vi, fram på vårkanten, åka till Brändöns hamn utanför Luleå,och se myrspov och andra vadare trampa omkring vid strandängen. Ett bra skådarställe jag fick vara med och besöka när jag gick NOF:s fågelkurs.

Det finns andra aktiviteter på gång som inte är spikade än, jag får återkomma till det så småningom. Men hur ser din önskelista ut? Vet du kanske om något fint skådarställe?

Har du ett fågelbord som kan vara intressant att samla sig kring.

Har du tips på aktiviteter?

Kanske vet du vart man kan åka och titta på orrre eller tjäder? vänliga guide?

Var inte rädd att höra av dig!! Vi är alla mer eller mindre fågelamatörer och är mera ute efter en totalupplevelse än en pretentiös exkursion med "efterföljande husförhör:) ".

Välkomna med förslag både ni som redan är medlemmar och ni som funderar på att gå med eller bara vill titta in här då och då

 

/Elsa
 

 

(Texten ligger även ute vår hemsida så att även de som inte följer vår blogg får ta del av våra planer!)

 

Måndagen den 16 november 2009 kl. 18:39

Nyheter | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Håll ett öga på Kalendern!

God lördagsförmiddag alla fågelvänner!

 

Nu börjar det hända lite saker hos oss Strandskator!

Därför vill jag göra alla nätverksmedlemmar och andra besökare uppmärksamma på Kalendern!

Jag kommer att skriva in alla viktiga Strandskatehändelser i den från och med nu, så glöm inte att då och då:

Klicka uppe i vår menyrad på Kalender!

 

Lördagshälsningar från ett mycket snöigt Boden!

/Kirsti

 

Lördagen den 7 november 2009 kl. 10:49

Nyheter | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Lite nytt från Strandskatefronten

I NOF:s medlemstidning FiN, Fåglar i Norrbotten, kommer Strandskatorna att medverka i novembernumret. Vi är erbjuda att få ta lite plats och berätta om vårt kvinnliga fågelskådarnätverk. På begäran kommer FiN också att publicera ett inlägg från Kirstis blogg med namnet Naturligtvis: Inlägget belyser på ett bra sätt kulturkrockar i ämnet manligt kontra kvinnligt fågelskådande. Tänkvärd läsning för både män och kvinnor och samtidigt underhållande skrivet.

 

Sveriges Radio P4 Norrbotten har hört av sig och bett att få med sig ett par kvinnliga fågelskådare ut på lite höstskådning. Inslaget kommer i programmet Naturmorgon som sänds måndagar. När det ska sändas vet vi ännu inte. Vi kommer att fågelskåda i Bodentrakten i början av nästa månad. Vi hoppas också få chans att berätta lite om vårt nya nätverk. Kirsti som kan mycket om fåglar och Elsa som är mera på nybörjarstadiet hänger med radion ut. Du tjej som skådar i Bodentrakten - hör gärna av dig och berätta vad du sett nu i höst så kan vi berätta det i programmet.

 

Ja, mera är på gång i nätverket men till det måste jag få återkomma när det är klart. Tills dess så fortsätt besöka hemsidan och registrera dig gärna. Du är också välkommen med fina bilder du tagit i sommar. Berätta vart du tagit bilden och vad det är. Även om du inte har identifierat arten skicka in bilden ändå så klurar vi ut det tillsammans.

 

Fortsatt mycket välkomna ska ni vara alla intresserade tjejer. Och till er som kan vara oroliga för att vi är konkurrenter till NOF så travesterar jag TV-reklamen, ni vet angående bankaffärer: Byt inte fågelforum! Skaffa dig ett till!

Hälsn Elsa
 

 

Torsdagen den 17 september 2009 kl. 18:21

Nyheter | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Hänt i veckan

Dags för ett nytt blogginlägg!
 

Det var dags för det för flera dagar sedan egentligen, men jag har haft ganska fullt upp. Det händer nämligen saker runtomkrig oss Strandskator!
En stor bidragande orsak till det är Elsa som just nu har många olika, mycket trevliga och spännande järn i elden..
Hon ska själv få berätta om det här framöver.
Men jag kan ju nämna lite i förbifarten att det senaste jag hört genom henne handlade om ett inplanerat inslag i P4, Radio Norrbotten..


Som sagt, det händer saker! Vi har hittat uppvindar och lyfter! :)

 

Övrigt trevligt som hänt under de senaste dagarna är att vi fått en ny registrerad medlem (se medlemssidan), att minst två hemsidor länkat till vår hemsida, nämligen Ett klick för skogen och Fåglar i Malå, och att nya gäster verkar hitta till vår hemsida dagligen..

Många av besökarna surfar in hit från länkarna som finns ute på SOF´s respektive NOF´s sidor, så hoppas nu att någon av dessa fågelintresserade besökare nappar på idén att bli medlem!

Även diskussionsforumet har kommit igång riktigt bra, fem personer har hittills registrerat sig, men det behövs fler för att vi ska få riktigt mycket att snacka om där!

 

För övrigt känns det kul och spännande att Strandskatorna växer sakta men säkert!

 

Till sist en uppmaning till er alla medlemmar och andra som tittar in här: Kom med synpunkter, kritik, idéer, frågor eller tips, maila in fågelfoton och annat kul, skriv något om turer ute i fågelmarkerna eller fåglarna i trädgården.. ja, kort och gott: bidra jättegärna med något hit till vår hemsida!

Den behöver uppdateras med nytt material med jämna mellanrum så att våra besökare inte tröttnar på att hälsa på!
Allt som skickas till strandskatorna@panatet.se tas tacksamt emot!
 

 

Onsdagen den 16 september 2009 kl. 20:25

Nyheter | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Medlemssida och länksamling, m.m.

Det dyker upp fler och fler idéer om vad som bör, ska, borde, vore kul  om det fanns, här på vår hemsida.. Elsa har bollat idéer med mig via mejl och ni andra får gärna komma med fler sådana och mängder av synpunkter! Allt tas tacksamt emot! Sen att det tar ett tag, kanske flera månader, innan det blir ordning och reda på hemsidan.. det är en annan sak.  
 

Idag har Medlemslistan sett dagens ljus. Hela fem medlemmar.. Ni bör alla ha fått ett mejl i dag från Strandskatorna där lösenordet till Medlemssidan finns.

Vi är ju nio medlemmar till antalet i dagsläget men de fyra resterande har ännu inte bekräftat det hela med mejl, foton m.m.. men Elsa har koll på det läget.

Angående Medlemssidan: Kom gärna med synpunkter på vad mer vi ska skriva där om oss själva! Räcker det med det som finns nu eller blir det trevligare om vi skriver lite mer om oss själva? T.ex. intressen, var vi brukar skåda fåglar, vilken kikare och fågelbok vi helst använder.. ja, kom med idéer!

 

En sida med Strandskatornas länkar har också dykt upp idag. (Även den finns under "Start" uppe i vänstra hörnet.)

Det finns ju mängder av bra och lärorika fågelsidor ute på nätet.. En nätverkshemsida av det här slaget bör därför ha en länksamling där våra favoritsidor går att hitta lätt. Det var tanken..

På den sidan finns plats för oerhört många fler länktips, så kolla era "Favoriter" på daton och tipsa mig så kan vi dela med oss av allt trevligt!

 

Tredje, och sista händelsen denna lördag blir en personlig sådan:

 Tidigt i morse skådade jag sömnigt en liten fågel genom fönstret här hemma.

Det blev ett nytt tomtkryss. Alltså en fågel jag hittills aldrig sett på vår tomt.. Det var en mycket kort visit den gjorde och efteråt kunde jag bara konstatera:

-"Plötsligt händer det!"

Den är definitivt ingen raritet.. men ändå.. ja, ni fågelskådarvänner vet ju det där.. Man får plötsligt lite hjärtklappning, fumlar fram kameran, utbrister högt, trots att man är ensam hemma:

-Kolla, för sjutton, det är ju en.....!!?

 

Ja, gissa vad det var för en fågel!

Jag lägger ut ett foto på den i vårt Forum så ta en titt där.. under rubriken "Fågelskådning", tråden Fågelidentifikation.

Kommentera gärna där på forumet vad det är för en fågel.. (men registrera er först som medlemmar, ni som inte gjort det, eftersom man måste vara inloggad för att komma åt "Besvara-funktionen" i tråden. )

 

/Kirsti

 

 

Lördagen den 12 september 2009 kl. 18:39

Nyheter | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Om vår första träff..

..och lite annat kul:

Idag har Elsa skrivit om vår första träff.. Den ute i Ön, då när rosenfinken skulle skådas.

Vi samlade ihop lite foton från hennes och min kamera.. och dessa plus texten finns nu att läsa/titta på här!

Något annat trevlig som hänt är idag att Elsa kommit med den glädjande nyheten att vi fått en fågelskådningstur att se fram emot!

Ornitologen Jan Andersson har lovat ta oss med på en tur ut på Bodens södra skjutfält under senvintern.. Fina fågelmatningar med mycket gäster att skåda..

Kul, och spännade!

Verkligen något att se fram emot under den långa, mörka vintern, eller hur!?

/Kirsti

 

Torsdagen den 10 september 2009 kl. 20:43

Nyheter | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Senaste nytt: Ett forum

Nu är det dags att testa om det finns  fågelskådartjejer där ute som är intresserade av att diskutera fåglar m.m. på Strandskatornas forum.

Klicka på länken så kommer du dit..

Ge sedan gärna synpunkter på det hela!!

Vill vi ha ett forum av det här slaget eller finns det någon annan bra funktion vi kan använda oss av?

 

Det har kommit in önskemål om att skapa en sk. mejlinglista också så det ska jag kolla upp i morgon. Det innebär i korthet att vi skapar en medlemslista med hjälp av våra e-postadresser ute på Yahoo Groups och kan sedan mejla "hela gänget" på samma gång..

Återkommer till det när jag vet mer!

/Kirsti

 

 

Onsdagen den 9 september 2009 kl. 21:33

Nyheter | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Läs mer om Strandskatorna..

..på Elsa Rensfeldts blogg!

I kvällens inlägg "På vingarna" skriver hon om oss och om nätverkets mål.. Elsa är den som  tog initiativ till att nätverket Strandskatorna  såg dagens ljus tidigare i år.

Jag citerar en rad från hennes bloggtext: "Som att sjösätta en helt ny farkost och hoppas att vinden ska fylla seglen och ge en fin seglats."
Läs mer här!

 

 

 

Tisdagen den 8 september 2009 kl. 21:44

Nyheter | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Spännande dag..

Nu går det verkligen undan!

Spännande saker är på gång och vår hemsida har besökts flitigt under det första dygnet. Riktigt kul att läsa alla kommentarer och hälsningar!
Under kvällen fick vi även vårt allra första sponsorbidrag via ett SMS. (”Sponsormeddelande” i gästboken bekräftar detta.) Det innebär att vår hemsida förblir reklamfri ett tag till. Stort tack!

 

Ännu en trevlig nyhet är att vi nu ökat från sju till nio medlemmar..
..och att Elsa, som är initiativtagaren till nätverket Strandskatorna, just nu har många järn i elden, både när det gäller vår layout här på bloggen och trevliga, spännande fågelskådningsturer vi Strandskator eventuellt kommer att få möjlighet att delta i under vintern.. Mer om allt detta kommer man att kunna läsa om här på vår hemsida med tiden, så håll korpgluggarna öppna!

 

Till sist ett viktigt meddelande:
Vi har nu en egen e-postadress: strandskatorna@panatet.se
Det fungerar även utmärkt att lämna meddelande via den lilla E-postikonen högst upp på denna sida.

 

Nu önskar jag alla Strandskator och andra fågelskådare en trevlig kväll och ser med spänning fram emot mer aktivitet på vår hemsida!
/Kirsti

Talgoxe

 

Tisdagen den 8 september 2009 kl. 19:51

Nyheter | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Strandskatorna -det kvinnliga ornitologiska nätverket

 

Kategorier

Allmänt

Nyheter

Arkiv

 2009

 

Medlemmarnas bloggar

Tornsvalan

Kalix-En värld av bandy och natur

På livets stig..

Naturligtvis

Lillys stick o syhörna

Arctosphoto´s Weblog

Garntrollet Abraur

 

 

 

 

 

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!