Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Bokrecensioner 2009 - 2011

 


 

Under asfalten vilar en strand : midways albatrosser

 

Författare: Brutus Östling

Utgiven av: Norstedts

Ca-pris: 270:-

 

2100 kilometer nordväst om Honolulu ligger Midwayöarna, ett av naturens underverk. Två små öar, knappt tre och fyra kilometer långa, som rymmer ett fantastiskt fågelliv. I dag finns det över 1 miljon albatrosser på öarna.

 

Midwayöarna visste jag inte mycket om, utom att slaget om Midway stod där juni 1942, och att det har varit en viktig marinbas för amerikanerna. Man får en historisk bakgrund till hur historien påverkat öarna fram till i dag när naturen tar tillbaka öarna, och landningsbanor och hus förfaller. I april 1988 blev öarna skyddat nationellt naturreservat, september 1993 lades basen ner helt.

 

 

Han berättar om hur fåglarna och människor har på verkat varandra på öarna. Han kom dit 2010 efter att öarna varit stängda i 7 år. Man landar bara på natten för att inte störa fåglarna. Det finns en härlig bild där albatrossen petar på linsen med näbben för dom är mycket nyfikna fåglar. En bok man tar och läser i omgångar och tittar på dom fantastiska bilderna på fåglar och förfallna hus.

 

/Stefan Jönsson

 


 

Fågelholkar

 

Författare: Lennart Bolund

Utgiven av: ICA bokförlag
Cirka pris: 150:-

 

Med stor spänning såg jag fram emot att få en mycket klar redogörelse för
hur olika holkar skall vara ”byggda”. Och sanna mina ord, jag blev verkligen inte besviken.

 

Inledningsvis får man ”lära sig” sådana saker som:
- Vilket material som är överlägset att göra holken av
- Holkarna är minst lika viktiga såväl höst och vinter
- Holkarnas placering
- Olika holktyper och andra viktiga detaljer
- Hur man sätter upp holken

 

Därefter tar författaren och går igenom olika fågelarter och hur holkens ”utseende” bör vara förknippat till dessa. Författaren börjar med att belysa SMÅFÅGLAR I HOLK.
Detta är konstruktivt beskrivet och man får en mycket belysande redogörelse för vad man bör tänka på, så att alla ”krav” kan bli tillgodosedda.
Efter detta kommer så HOLKAR FÖR MELLANSTORA FÅGLAR, där författaren mycket tydligt belyser ruvningstider mm.
SPECIALHOLKAR OCH LÅDHOLKAR sätter in oss i vilka problemställningar som man bör tänka på för fåglar som tornseglare/tornsvala. Här får vi också en beskrivning på hur exempelvis bl. a. sädesärlans holk bör vara utformad.
Efter detta kommer sedan beskrivningar över holkar för andfåglar och skrake.

 

 

Storholkar för ugglor och falkar är också mycket detaljrikt beskrivet, liksom plattformar för måsfåglar mm.

Kort och gott skulle jag vilja säga som så:
En mycket grundläggande och bra bok där man på ett mångfaldigt sätt får lära sig hur holkar skall vara för olika fågelarter.

 

/Pia och Görgen

 


 

 

LAPPLAND min fjällvärld

 

av Claes Grundsten

Utgiven av: Norstedts

Ca.pris: 350:-

 

En bok att plocka fram när man vill drömma sig bort till fjällen, när man vill sätta sig i fåtöljen och njuta av det storslagna fjällandskapet som har skildrats på de många bilderna i boken.

Fantastiska fotografier men även i texten känner man Grundstens passion för naturen och fjällmiljön.

 

Denna bok är till för de som älskar naturen och som inte har fjällen så nära till hands men som vill åka dit i tankarna.

Dock är detta är också en bok för de som vill planera sin fjälltur. Boken ger inspiration till alla människor som vill komma och se vad naturen har att erbjuda längs den Lappländska fjällkedjan.

 

 

Claes Grundstens passion i fjällvärlden går inte att missa när man bläddrar i denna bok och rekommenderas varmt till alla. Alltifrån naturälskare, som redan är fast i naturens skönhet, till storstadsmänniskor som kanske aldrig har sett vad Sverige har att visa uppe i norr.

 

Recension skriven av Mattias Öberg 

 

Dag Hammarskjölds fjällvärld

 

av Claes Grundsten, Dag Hammarskjöld

Utgiven av: Max Ström
Ca.pris: 400:-

 

 

Det här är en stor bok. På alla sätt och vis.
Tung och ganska otymplig men otroligt vacker och njutfull.

Två berömda personer bidrar gemensamt till att göra denna bok till ett mycket fint praktverk om vår fjällvärld: Claes Grundstens fotografier och Dag Hammarskjölds naturskildringar i smakfull kombination.

 

Bildmässigt får denna bok högsta betyg av mig. Det stora bokformatet gör att panoramabilderna kommer till sin fulla rätt.. Uppslagen i mitt knä mäter boken drygt 80cm från vänster till höger!

Det är som att kliva in i fjällvärlden, blicka ut över Sarek, Padjelanta, Abisko.. och nästan får man lite svindel när man t ex plötsligt befinner sig på ”Sveriges tak”, Kebnekaise. Bildtexten extra krydda åt upplevelsen: ”Sydtoppens snödriva är en svindlande plats, och någon har räknat ut att man härifrån kan se 40 000 kvadratkilometer, eller närmare åtta procent av Sveriges yta.”
Jag har inte varit där men boken tog mig ändå med upp på en svindlande tur..

 

 

Dag Hammarskjöld, fredsmäklare och hårt arbetande som FN´s generalsekreterade sökte sig upp i den Svenska fjällvärlden för att koppla av. Ensamheten, stillheten, de oändliga vidderna.. känslan av att få ”komma bort, men hem” känns mellan raderna när man läser hans naturskildringar:
-”På en topp som Ridátjåhkkå blir jag också medveten om hur ödsligt det är, åtminstone i Sarek. Inom en stor radie finns bara jag, bortsätt från renarna som trampat spår i snön bredvid toppröset.”

 

 

Han gjorde sina fjällvandringar under 1920-1950-talet och man fascineras nu som läsare av att Sarek faktiskt fortfarande är lika svårtillgängligt och att alla dessa vackra fjäll även idag finns där, orörda och lika vackra som på hans tid.
Han avslutar ett av kapitlen med orden:” Jag är medveten om att vad jag här berättat knappast når eller förstås av andra än dem som en gång upplevt något av detsamma. Men det är för dem –och mig själv– som jag skrivit.”
De raderna summerar på ett bra sätt min upplevelse av texterna i boken. Vissa kapitel i boken är relativt tunglästa, medan andra stycken får mitt hjärta att slå en volt av längtan.. Troligtvis för att jag bitvis, men inte alltid, känner igen mig i det han skriver.

 

 

Det här är en bok om en underbar fjällvärld. En bok man kommer att återkomma till, både före och efter en fjällvandring och när längtan ”bort” plötsligt blir stor.

Alltså inte en dammsamlare i bokhyllan!

 

/Text & foto: Kirsti


 


 

 

Börja skåda fågel

Författare: Gigi Sahlstrand, Eva Stenvång Lindqvist
Utgiven av: SOF, Sveriges Ornitologiska Förening
Pris: 238:- (Naturbokhandeln)
Inbunden, 176 sidor.

 

Nybliven fågelskådare? Nyfiken på ornitologi? Plötsligt fått pippi? Eller bara allmänt intresserad av fåglar?
Nu finns äntligen boken för dig som gärna vill, men inte vet hur eller var du ska börja!

 

Författarna till boken ”Börja skåda fågel” är Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindvist, två kvinnor som älskar just det de skriver om: Att skåda!

Boken är full av deras iver.. Som läsare känner man verkligen att dessa två personer, och även alla andra som medverkar i boken, sprudlar av glädje och entusiasm när de berättar om sitt stora intresse: Fågelskådning.
Första kapitlet heter ”Det är kul med fåglar” och jag tycker att just det temat går som en röd och härlig tråd genom hela boken..

För nybörjaren finns här tips om utrustning, böcker, artbestämningshjälp, tips på var man hittar fåglarna, många länkar till bra sidor på Internet m.m. Sida efter sida med intressant och lärorik läsning, fint varvat med vackra foton, informativa bildtexter, humoristiska inslag och korta intervjuer med personer som på ett eller annat sätt brinner för detta med fåglar och natur.

Läs och lär mer om ”Kryssa fågel”, ”Dra”, ”Nöta i fält”, ”Artrally” och ”Jizz”.. fågelskådarnas ordrika värld! Bläddra vidare och få en fin historisk tillbakablick i det här ämnet eller stanna till i kapitlet ”Värna om fåglarna” där det finns mycket att läsa om fågelmatning, fågelskyddsarbete, fågelholkar och ringmärkning.

Som sagt: En mycket bra bok för den som vill börja skåda, eller för den som vill veta mer eller bara vill börja reda ut skillnaden på talgoxe och gulsparv.. eller varför inte ge den i julklapp eller present till din oförstående kompis som alltid frågar:

”Vad är det för nåt, det där fågelskåderiet du jämt ränner runt på?”

Till sist ska också nämnas att en Strandskatemedlem ur vår flock fått den stora äran att bidra med några rader och foto i boken. Vem, och vad? Ja, det får ni själva ta reda på genom att läsa denna fina bok!
Den finns att beställa på Naturbokhandeln.

/Text & foto: Kirsti

 


 

Det vilda Europa

Författare: Staffan Widstrand; Peter Cairns; Florian Möllers; Bridget Wijnberg

Förlag: Max Ström

Ca pris: 320:-

"Den plötsliga spänningen då man ser en räv som springer över vägen. Känslan i att höra koltrastens mjuka sång från takåsarna eller glädjen över att se en plog sträckande vildgäss högt över staden. Den vitsippeklädda skogsgläntan som piggar upp på vägen till skolan. Grodornas kör, som från dikesrenen berättar att våren är här, och det storslagna panoramat av snötäckta fjäll vid horisonten.

Vilda platser, vilda växter och vilda varelser får de flesta av oss att känna sig lite lyckligare och lite mera levande, även om mötet bara varar en kort stund.

Våra liv blir helt enkelt rikare av att det vilda finns därute och att vi får komma i kontakt med det. De vilda djuren, växterna och platserna är alla del av den uråldriga väv av liv som är själva grunden för vår egen arts överlevnad på jorden. Det har de alltid varit, och det kommer de alltid att förbli. Om vi bara låter dem finnas. De är det vilda Europa, och det är precis det som den här boken handlar om.”

 

Jag läser den inledande texten i boken ”Det vilda Europa” och kan inte annat än att till fullo hålla med.

 

69 europeiska toppfotografer skickades ut på 14 månaders fältarbete till Europas 48 länder. De flesta av dessa bildkonstnärer skickades iväg till andra länder än sina egna, för att de skulle se motiven med nya ögon. Allt detta resulterade i 170.000 bilder där då slutgiltigt dryga 200 bilder valdes ut till denna praktfulla bok.

 

När jag bläddrade igenom boken första gången blev jag nästan överväldigad av dessa, mer eller mindre fantastiska bilder. Jag var tvungen att lägga boken åt sidan ett par dagar så att det första intrycket skulle få landa. Några favoritbilder har dessutom utkristalliserats, som Rådjur bland strandirisar sid. 72-73, Norrsken över taigan sid.78-79 och en närmast osannolik bild på hundratals bergfinkar sittande i träd på sid. 192-193.

 

Många gånger har jag hört folk kommentera vackra foton med orden:

”Jaa, nog syns det att han/hon har en bra kamera.” Förvisso krävs en bra utrustning för att ge genomgående bra bilder, men ännu viktigare är människan bakom kameran. Att ha den rätta inställningen till det man håller på med, blicken, inspirationen och uthålligheten, och att många gånger finnas på rätt plats vid rätt tillfälle är A och O för att lyckas och dessa viktiga faktorer finns inte som självklarhet i alla fotografer.

 

Att ur ett bildmaterial på 170.000 bilder välja ut drygt 200 kan inte vara någon lätt uppgift men borgar samtidigt för ett gediget slutresultat. Bilderna kommenteras med kort informativ text och dessutom kan man läsa om det rådande tillståndet i det vilda Europa, en mångfacetterad natur väl värd att vårda och bevara för kommande generationer.

 

Till dig som funderar på att införskaffa detta praktverk i din samling säger jag – välkommen till den kanske mest storslagna skildring av Europas mångskiftande natur som någonsin gjorts.

/ Matsåke Bergström

 


 

Den nya nordiska Floran

 

Författare: Bo Mossberg, Lennart Stenberg

Utgiven av Bonnier Fakta 2010
Boken omfattar 928 sidor
Cirkapris: 200 kronor

 

Boken är ett riktigt praktverk över Nordens nu vilt levande växter.
T.o.m. växter från Svalbard och Spetsberget finns med i den här upplagan.

Cirka 3250 växter beskrivs och illustreras med bilder.
Med utförlig text beskrivs växterna med viktiga kännetecken, blomningstider och typiska växtplatser.
Illustrationerna är detaljrika och ofta målade efter levande exemplar. Sällsynta arter har avbildats från herbarieark eller fotograferats.
Här finns kartor som visar växternas nuvarande utbredning.

Ett intressant kapitel i inledningen är insamling av växter. Där beskrivs hur man pressar växter för vidare förvaring till herbarium.

Uppgifter om fridlysning av växter saknas. Saknaden förklaras med att bestämmelserna om förbud att plocka eller gräva upp växter är olika för länen. Men författarna tillägger: ”Vi hoppas att intresserade och ansvarskännande människor låter mycket sällsynta, sällsynta eller kulturhistoriskt intressanta arter få leva kvar så ostört som möjligt och glädja andra”.

Det här är en bra uppslagsbok för nybörjare, allmänhet men också för den riktigt blomsterkunnige.
Boken är för alla som är intresserade av växter och vill botanisera vidare.

Bokens omslag är vacker både med färger och bilder.
En fantastisk bok att ha som guide inne i växtvärlden.

/Gertrud Andersson

 

 

 


 

Fåglar från skog, myr och fjäll

 

Författare: Bengt Emil Johnson & Sten Wahlström

Utgiven av: Bonnier Audio

Ca-pris: 165 kr

 

"Häromdagen fick jag stifta bekantskap med en ny fågelbok, eller rättare sagt, fågelljudbok i form av CD-skiva. Det är författarparet Bengt Emil Johnson och Sten Wahlström som har gett ut del 5 i sin ljudboksserie om svenska fåglar.

Den här gången handlar det fåglar som kan ses i landets norra del och vi får höra 22 arter. Bland annat får vi stifta närmare bekantskap med bergfink, strömstare, slaguggla, småspov, dalripa och min fjällfavorit ljungpipare.

 

Skivan består av läten från dessa fåglar samt fakta som läses upp av författarna. Det är trevligt att höra fågellätena samtidigt som intressanta fakta presenteras av fågeln.

En fördel är att fågeln hinner höras en liten stund innan författarrösten avslöjar arten. Ställer man cd-spelaren att slumpvis välja spår kan man försöka gissa sig till vilken art som låter.

 

En annan finess är att berättarrösten huvudsakligen finns i ena kanalen och fågeln i den andra – det innebär att man kan tona ner fågellätet eller tvärt om.

 

Sammanfattningsvis tycker jag att det är ett intressant och spännande sätt att presentera fåglar på och att det sedan följer med ett litet häfte med bilder på fåglarna gör inte saken sämre."
(Uppläsningen är ca 1 timme lång.)

 

/Per Fredriksson

 


 

Fågelguiden, andra upplagan

 

Nu finns den ute i butik, den omtalade och efterlängtade nya fågelboken. Strandskatorna fick ett exemplar i sin hand för att recensera och tycka till om. Men istället för en traditionell Strandskate-recension blir det denna gång Backeskolan i Piteå som bidrar med text och bilder.
Boken Fågelguiden fick eleverna så klart behålla, som tack för det fina materialet till vår hemsida:

 

 

Backeskolan är en F-åk3 skola och ligger belägen i centrala Piteå.

Backeskolans Förskoleklass och åk1 har ”Fåglar” som tema detta år.

Och som sommaruppgift under sommarlovet fick de spana efter fåglar och dokumentera vad de sett.

På Backeskolan finns det två fågelmatningar.

Turkduvan är en trogen gäst numera vid fågelborden men även sidensvans och en övervintrande Björktrast.

 

 

 

Recension av nya Fågelguiden

 

Text, kartor: Lars Svensson
Bild, bildtexter: Killian Mullarney, Dan Zetterström
Ca-pris: 200 kr

 

Boken har legat framme så att alla barn som velat har kunnat bläddra i den. Många barn har varit fascinerade över hur MÅNGA fåglar det finns.
Den har också skapat diskussioner om
Finns den här fågeln här?
Varför finns den inte här?
Kartan över VAR de olika fåglarna finns har nog varit mest intressant.
Och naturligtvis bilderna...

 

SELMA, 6 år, i Backeskolans Förskoleklass:

-Jag tycker det är roligt att se nya fåglar. Jag är ju en riktig ”skogsälskare”.
Här kan man se vilka länder dom finns i och vart dom flyttar och vart dom bor.
Med den nya fågelguiden kan man lära sig att se skillnaden mellan olika fåglar.
Men jag tycker ugglan är en läskig fågel.

/Backeskolan, Piteå

 


 

 

Sveriges Nationalparker


Författare: Claes Grundsten
Utgiven av: Bokförlaget Max Ström
Ca pris: 330 kr.

 

Vem har inte hört talas om Sarek, Store Mosse och Gotska Sandön? Eller de vackert klingande namnen Blå Jungfrun och Björnlandet?


Alla är de välkända Nationalparker i Sverige.
Men det finns fler, närmare bestämt sammanlagt hela 29 stycken, i vårt avlånga land.
Många har besökt flera dem och njutit av äventyret, naturen, trollskogen, stora myren och kilometerlånga sandstranden och många har funderat på att ta sig dit men ännu inte gjort det.
Vilken av de grupperna du än tillhör kommer boken Sveriges Nationalparker att tilltala dig! Det törs jag nästan lova.

 

Boken tog mig med på en lång resa genom många skogar, berg och dalar i hela landet. Vackra bilder gör resan verklighetstrogen och informativa texter ger det där lilla extra och svarar på många frågor: Vilka växter kan man förvänta sig att få se, är det fågelrikt eller finns där chans att se rovdjur? Kräldjur, insekter, lavar, träd?
Vidsträckta myrområden, kalhed, skärgård eller urskog?
Man får en bra bild av de olika naturtyperna och livet däromkring.


Historiska tillbakablickar och framtida skötselplaner skapar en sammanfattande beskrivning av hur det sett ut för hundra år sedan, varför det ser ut som det gör idag och hur det förhoppningsvis kommer att se ut i vår natur när barnbarnen blivit vuxna..

Alla Sveriges Nationalparker presenteras någorlunda grundligt i detta praktverk som gavs ut 2009, året då det gått exakt 100 år sedan Sveriges, och Europas, första Nationalparker invigdes.

 

Det här inte boken man läser från pärm till pärm på några timmar.
Den fungerar inte heller riktigt bra som kartbok eller stigfinnar-guide.
Inte heller är det den mest bekväma litteraturen att ta med sig i sängen för kvällsläsning (den är tung och stor!).
Nej, den här boken kommer till sin fulla rätt en kulen vinterkväll, i knät på mig uppkrupen i soffhörnet, med en varm kopp kaffe inom räckhåll. Och drömmarna långt bort i en härligt solig och varm nationalpark, någonstans i Sverige.

 

Den är en stor inspirationskälla till planeringen inför sommarens vandringar eller vinterns skidturer.
En ”Å, det skulle jag vilja se”-bok.
Eller en fin summering av det man själv redan erfarit under sina Nationalparksbesök.

Claes Grundsten bjuder på många väl valda ord och vackra bilder i en bok som är värd att njutas av. Många gånger!

 

/Kirsti
 

 

 


 

 

Holkliv
Författare Niklas Aronsson

Utgiven av Sveriges ornitologiska förening SOF
Cirka pris hos Naturbokhandeln: 238 kr.


Det var inte med större entusiasm jag gav mig på att recensera den här boken ska erkännas. Holkliv! låter ju rätt enahanda och snabbt avhandlat men hur fel man kan få!
Den här titeln på sina 215 sidor är inte bara informativ- hur bygger du en holk, vad bygger du den av, för vem, hur ska den sitta? högt, lågt frihängande, stor öppning, liten, helöppen med sarg, hur ska man sköta den, hur fungerar just den som ska bo i den? Många, "ja just det, det hade jag ingen aning om"-frågor får svar.


Det är en fascinerande värld av holkkunskap som Niklas Aronsson snickrat ihop. Och han har tagit en massa duktiga fågelmänniskor i hela landet till sin hjälp.
Norrbotten företrädd av Pitebon Björn Mildh expert på salskrakeholkar.

 


Boken är full av goda råd och vackra och informativa bilder och skriven på ett synnerligen inbjudande sätt. Opretentiöst men ändå initierat.

 


För den som -för att travestera Aronsson" vill vara med och skapa ett miljonprogram" även för de bevingade vännerna är det här en "måstehabok".
Fast jag själv inte är särskilt haj på hammare och spik och byggteknik så blev jag eld och lågor över att försöka skapa en holk för strömstare och forsärla. Ser framför mig hur den blir till flitigt bruk under sörbron i Råneälven:)


/Elsa

 

 

 

 


 

 

Att överleva dagen av Brutus Östling och Susanne Åkesson

 

Utgiven av Brutus Östlings bokförlag Symposion.

Ca.pris: 300:-

Så har han gjort det igen, Brutus Östling: Fotograferat fåglar.

Fantastiskt fina, roliga och njutningsfulla foton. Ugglor, blåkråkor, hägrar med många fler nästan anfaller läsaren från bokens sidor. Knivskarpa foton, på så nära håll att det går att kontrollräkna tårna på tretåiga hackspetten..

Denna gång är det Susanne Åkesson, professor i zooekologi, som skrivit texterna till bilderna i boken.

Både Svenska och utländska fåglars överlevnadsknep, anpassningsförmåga och livsvillkor beskrivs på ett lättfattat och intressant sätt.

Och precis som vanligt, när det gäller Brutus böcker, sprider sig med jämna mellanrum ett leende över mina läppar under läsningens gång.. Till exempel när jag ser fotot på den kärlekskranka amerikanska hägern och samtidigt läser Susannes ord:
”Som en tokig raglande gubbe med stirrande blick och våta strupfjädrar ger han järnet i den absolut sista akten innan parningen”.

Gillade du Brutus tidigare utgivna böcker gillar du garanterat även denna! Det blir inte tråkigt och inte enformigt. Fåglar går tydligen att fotografera och berätta om på så många olika sätt att det räcker till hur många, fina böcker som helst..

Tilläggas bör också: Boken vann nyligen Augustpris för Årets svenska fackbok.

/Kirsti 


 

Sjungande fågelbok

 

Jag har under veckan läst "Fågelsång, 150 svenska fåglar och deras läten", som visade sig vara en fågelbok i helt ny, modern stil.

Författare: Jan Pedersen och Lars Svensson, bilder av Jony Eriksson, Jari Peltomäki och Markus Varesvuo.

Den är utgiven av Bokförlaget Max Ström i september 2009 och toppar i dagsläget (november 2009) listan över mest sålda böcker på deras hemsida.

Pris ca 315 kr.

I boken presenteras Sveriges vanligaste fåglar i bild, text.. och ljud!

Till denna bok hör nämligen en ljudmodul på vilken man lätt bläddrar fram numret på den fågel man har uppslagen i boken. Ett tryck på knappen ”Spela” och man har fågeln nästan livs levande där i rummet, sjungandes en kort trudelutt.

En spännande och trevlig kombination av fina foton, innehållsrik text och fåglarnas ljud.

Texterna är lättlästa, informativa och intressanta med inslag av humor vilket leder till att man leende läser vidare om nästa fågelart, och om nästa.

Ett citat från sidan 70, där Strandskatan beskrivs:

”..och när den kommer farande i sin nedhukade ställning ger den intryck av att utan vidare kunna ge eventuella motståndare en dansk skalle.”

Medan man läser dessa rader väljer man Strandskatans nummer på ljudspelaren och tar del av dess ”Kubik, kubik”..och njuter av fina bilder. Mycket trevligt!

Mitt betyg på boken blir mycket väl godkänd.

Den är en perfekt familjebok, födelsedagspresent, julklapp eller införskaffning till den egna samlingen av fågelböcker, och bjuder på 255 sidor njutbar läsning/lyssning.

 

/Kirsti

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!