Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Farväl till Göken En bok om vårens budbärare, flyttfåglarna.

 

Författare: Michael McCarthy
Utgiven av: ellerströms
Antal sidor: 266
Utgivningsår: 2011
Ca pris: 180:-

 

Detta är en bok som får en att tänka till, vad är det som händer med ”våra” fåglar?
Hur mår moder jord? Kommer vi att få fortsätta glädjas åt fåglarna vid fågelbordet? Kommer de att fortsätta att komma med lovsång om sommaren till våren? Eller är de på väg att försvinna, tystna för alltid?
Boken handlar om flyttfåglar, de som kommer med vårens budskap. Vad vet vi om vårens budbärare i dag i vårt datoriserade, urbaniserade samhälle? Vet dagens ungdomar vad fåglar är? De som flyger omkring på två vingar och sjunger och kvittrar så vackert.

Vad betyder fåglarna för oss egentligen?
Är det viktigare för oss idag med en vacker, stor och välgödslad gräsmatta, än att ha buskar och träd i vår trädgård? Just buskar och slyn som röjs bort i landskapet är enligt Michael en stor bov i dramat, även alla insektsgifter spelar en stor roll. (Men det är naturligtvis endast en liten del av det hela.)

 

Michael McCarthy skriver även om underhållande kulturhistoria, hur de olika flyttfåglarna har funnits med i prosa, dikter och sånger i decennier, hur människor genom tiderna har skrivit om näktergalen, turturduvan, ladusvalan och göken. Redan i bibeln nämns turturduvan.

 

Han påminner oss om vikten av att inventera fåglar, samma rutt, samma ställen vid samma tidpunkt varje år för att kunna se om de minskat i antal och att få så många inventerare samlade och intresserade som möjligt. Vikten av att ringmärka fåglarna för att kunna följa upp deras ”rutter”.
Med klimatförändringarna har till och med vissa fåglar ändrat sin färdväg. Visste ni att ringmärkningen är drygt ett sekel gammalt?

 

I boken ger Michael sig den uppgiften att undersöka vad fåglarna idag betyder för människan. Det han kommer fram till är mycket intressant, bland annat är det bara små special grupper som intresserar sig för vad som händer i naturen idag. Vem kommer att inse vidden av en förlust den dagen vårfåglarna ej anländer längre, det kan man undra.

 

 

Han kommer med beskrivningar på fåglarna som får en att vakna till. ”Aha” tänker jag ofta, när han beskriver en fågel eller ett läte. Det är små igenkännanden för de arter han beskriver. Han fördjupar sig i vissa fågelarter som även hos oss hör våren och sommaren till. Som till exempel har jag alltid undrat hur man skiljer på träd-och ängspiplärka, det gör man genom att trädpiplärkan har tuggummiskära ben och subtilt gula nyanser på bröstet.

En annan gåta är: Vem kan det vara som är ständigt närvarande på låg höjd och supersnabb? Eller vem kan det vara som samlas i skrikflockar för att genomföra ”rituala” danser i skyn? Det är några av de frågor ni får svar på i boken.

Naturligtvis som framgår av bokens titel nämner han göken, just göken står honom varmt om hjärtat. Vi är nog många som undrat vart den tog vägen. Detta igenkännande ”kuck-koo” som ekade mellan träden i skogen, två toner det är allt, men dessa två toner blir en melodi. Då när jag hörde den var våren här! Så många talesätt det finns om göken, den har alltid varit oss kär. Det och mycket mer lär han oss i denna intressanta och tänkvärda bok. En bok som jag varmt kan rekommendera.

 

/skrivet av Gunborg Stenvall
 

 

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!