Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Ovanliga möten med vanliga fåglar, En bok om skönhet och dramatik bland närmiljöns fåglar.

 

Författare: Lyanda Lynn Haupt
Utgiven av: ellerströms
Antal sidor: 150
Utgivnings år: 2008
Ca pris: 150:-

 

När Lyanada skriver denna bok står hon inför en stor förändring i sitt liv, att föda sitt första barn, att bli mor. Det handlar om hur livet förändras, tankar kring livet och inte minst att fågelskådarturerna blir kortare, hon vill inte utsätta sig och barnet för samma strapatser som förr. Därför blir det en annan sorts skådande.

Hon är inte bara en mor utan också professionell biolog och ornitolog verksam i Seattle i USA. Detta är ornitologi sedd ur en kvinnas ögon.

 

När hon är höggravid gör hon en lista över de fåglar hennes barn skall få se under sin livstid, en livslista. Hon undrar ofta om hon gör rätt eller fel när hon leder in sin dotter från födseln till fågelskådning. Med ett mera stillsamt liv har hon själv möjlighet att fördjupa sig i vissa utvalda arter, arter som finns i hennes närmiljö, möjlighet att göra närstudier av vissa fåglar. Timme efter timme studera, notera och göra noggranna iakttagelser, minsta lilla avvikelse i beteendet. Som färger och nyanser i fjädrarna och deras olika läten.

 

Hur konstigt det än låter så utser de i Seattle, av tradition, på nyårsdagens morgon en fågel som kommer att bli ”årets fågel”. Det blir den första fågel de ser när de vaknar på morgonen, detta år blir det ”luftråttan” som den kallas over there, staren. Just staren blir en av de fåglar vi får följa i denna bok, här får vi lära oss saker om denna vackra fågel, staren som vi gläds åt här uppe i norr.

I USA där den är inplanterad håller den på att tränga ut de inhemska arterna, just därför kallar de den ”luftråtta”. Hon tar upp många fler för henne vanliga fåglar som öronskarv, stellerskrika, rödvingadguldspett, västempid och t.o.m kråkan, om kråkan tar hon upp några roliga episoder som till exempel: Kråkor som håller till utanför McDonalds doppar pommes i dipp innan den slukas på kråkors vis.

 

 

Denna bok är rolig och intressant. Men hon tar även upp allvarliga saker som miljöförstöring och skogsskövling. Hon får en att tänka till, för att vara en ornitolog måste man se helheten, inte bara kryssa fåglar utan respektera miljön. Framför allt respektera fåglarna i deras hemmiljö, vem är det som inkräktar på vem? Är det Fåglarna som inkräktar på människornas miljö? Eller är det vi människor som inkräktar på fåglarnas? Hon påpekar också vikten av att dela med sig av sitt kunnande.

Det behövs så små medel, som till exempel går hon ner till stranden och ställer sig vid sin tub och vips kommer det människor som blir nyfikna och vill titta i tuben, frågor ställs och Layanda svarar.

Vi har mycket att lära av denna kvinnliga ornitolog. Denna lättlästa bok kan jag varmt rekommendera!

 

Skriven av Gunborg Stenvall

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!