Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

SJÖRAPPORTEN

Författare: Nilsson/Nylund

Utgiven av: NORSTEDTS

Antal sidor: ca 280

Ca pris: 250:-

 

Måseskär, Landsort, Bjuröklubb. Alla har vi hört om dessa och andra exotiska platser i sjörapporten. Få av oss har besökt dem.
Den som vill bättra på sina kunskaper om dessa för sjöfarten så viktiga platser kan låna eller köpa en mycket intressant bok: SJÖRAPPORTEN, Om väder, fyrar och skeppsbrott längs våra kuster. Den är skriven av Lars-Göran Nilsson och Anders Nylund. Nilsson är bl. a. meteorolog och fotograf. Nylund är meteorolog på TV 4.

 

Boken inleds med ”Sjörapportens brokiga historia”. Vi får följa utvecklingen från de första trevande försöken efter Krimkriget (där förresten en Hertsöbo fick sitt hedersnamn, kapten Balaklava) till dagens arbete med datorer och satelliter.
Så följer ett kapitel kallat ”Fyrarnas lysande historia” som innehåller uppgifter om bl. a. fyrbränslen, linser och metoder för ljusspridning.

 

Huvuddelen av boken behandlar de fyrplatser vi så länge har hört talas om, från Nordkoster via Falsterbo, Skillinge och norrut, upp till Söderarm, Järnäsklubb och till sist Storön utanför Kalix. Alla får de några sidor om lotsar, vindar, krigshistoria, stormar och förlisningar. Vi är väl ganska många som ännu minns när den finska ångaren S/S MERI gick på grund vid Rödkallen i november 1956. Även dramatiken kring MERI finns med i boken. Själv minns jag hur vi stod uppe på Sörberget på vintern och såg fartyget ligga där ute. Och fyrtio år senare hittade jag av en slump ”flytvästar” från MERI. De såg ut som grova varianter av femtiotalets simdynor som barn använde när de lärde sig simma. Ingen hade kunnat räddas med den utrustningen!
Hur det gick med S/S MERI och besättningen får vi veta i boken.

 

 

På dessa sidor om fyrplatserna finns massor med fina foton, gamla vykort och annat som sätter fart på tankarna. Hur var det? Hur levde dom? De gamla vackra svartvita bilderna varvas med färgbilder av idag, vindrosor och annat.

 

 

Denna vackra bok, utgiven av NORSTEDTS, är på ca 280 sidor och kostar drygt 250 kronor.

 

/Leif Lundström

 

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!