Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

1001 av naturens underverk du måste se innan du dör

 

Huvudredaktör: Michael Bright
Utgiven av: Tukan Förlag
Antal sidor: 960
Ca pris: 300:-

 

Tänk att det finns en bok som beskriver över ett tusen underverk på jordklotet!! Som jag MÅSTE se innan jag dör. Jag känner mej lätt stressad över bokens titel.

 

Boken väger drygt två kilo och är nära tusen sidor tjock.

 

Det är en bok som man inte snabbläser eller läser rätt igenom. Du bläddrar och tar dej fram eller bakåt med rejäla kliv i sidbunten. Raskt försvinner en timme. Och strax en timme till. Jag förlorar mej i foton från märkliga och häftiga naturformationer runt världsklotet.

 

I boken visas fantastiska bilder från världens vildmarker. Våtmarker. Höjdmarker. Här skissas en värld som naturen skapat. Vind, hav och is skulpterar berg och klippor i sällsamma former. Det handlar om miljoner års påverkan. Men här finns också spår efter blixtrande snabba urkrafter. För människan naturkatastrofer. Vid vulkanutbrott och jordbävningar under jord och hav. Klotet lever.

 

 

Vad förundras jag då över i boken?

Aldrig hade jag sett de nakna, släta, höga och rundade bergskupolerna som oväntat växer upp ur Zimbabwes grässlätter. Eller Namibias isolerade berg som häver sig rakt ut från grusslätten - en 700 miljoner år gammal jättelik ”elefantbete” av granit! Det skulle vara häftigt se i verkligheten.

 

På Mauritius finns ett område där marken har sju olika nyanser av jordfärger, speciellt tydligt syns färgerna vid soluppgången. Jag läser att färgerna strax separerar sig till distinkta färgband om man försöker blanda dom i ett provrör.

 

Mammuttallarna i Kalifornien, USA kände jag till men hisnar när jag ser bilden på 112 meter höga träd. De är mellan 800 och 1000 år gamla.

 

I östra Indien ligger en av världens blötaste platser. Här kastar sig en flod i en lång båge ner. Det är världens fjärde högsta vattenfall.

 

Ja, så fortsätter bläddrandet. Här finns 140 länder representerade och varje land vill visa flera naturfenomen. Från Amazonas regnskog i Colombia till K2 i Pakistan/Kina och Skotska höglandet.

Jag tjusas, känner suget och vill känna med huden.

 

På bilderna möter jag inga människor. Jo utför vulkanen Cotopaxi i Ecuador susar några på skidor. Djur finns på några få foton. Mest beskrivs och avhandlas alltså berg, klippor, sand, växter och vatten/is i olika former.

 

Det finns nära 1000 världsarv idag på jorden. Miljöer som anses viktiga att skydda. Som berättar viktiga steg i jordens historia. Närmare 200 av världsarven är naturens skapelser. Flera av naturarven, men långt ifrån alla, beskrivs i boken.

 

 Det här är en bok där man i länsstolen kan planera en livstidsresa i fantasin. En fåtöljsafari! Men det är bråttom!!! För samtidigt som människor här på sidorna inte syns är det människan som inom en snar framtid kommer att förstöra många av de svindlande och sällsamma naturfenomen som presenteras i boken!!

 

 

Jag kommer just från en föreläsning med meteorologen Pär Holmgren och har en otäck grundton i huvudet när jag fördjupar mej i boken. Klimatet förändras i raketfart och därmed försvinner också möjligheterna att naturskapelserna består.

 

Bättre än en massturism till de 1001 underverken är kanske att titta utanför husknuten på grässtrånas färg och form och plaska med handen i lerpölens solreflexer en vanlig höstdag. Det hänger på fantasin och ens ögon om man häpnar inför sju nyanser av brunt hemmavid.

 

1001 AV NATURENS UNDERVERK DU MÅSTE SE INNAN DU DÖR , har skrivits av flera människor. Huvudredaktör är Michael Bright, producent vid BBC´s naturhistoriska redaktion. Generaldirektören för Unesco, Koichiro Matsuura, har skrivit förordet. Boken kom ut 2010.

 

/Sigrid Flensburg

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!