Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Året Runt naturen, vädret och de svenska årstiderna
 

Författare: Lage Larsson och Johan Tell
Foto: Hans Strand
Utgiven av: Bokförlaget Max Ström 2012
Ca pris: 270:-

 

Lage Larsson är väl bekant för de flesta eftersom han serverat oss väderprognoser för SVT sedan många år tillbaka. Han har här, tillsammans med Johan Tell, skrivit en bok som tar oss genom naturen, årstiderna och inte minst vädret i Sveriges avlånga land.

 

Boken är på 205 sidor och är till största delen en bilderbok (ca 35 sidor text). Fotona i boken som tagits av Hans Strand är fantastiska.

 

Bilderna skildrar de olika årstiderna i Sverige och Lage Larsson har genom sitt kunnande lyckats förklara årstidernas växling och varifrån vi fått vissa uttryck som försommar, järnnätter, brittsommar och så vidare. Ett annat exempel, höst kommer av ”hösta in” ett utryck för att samla in eller skörda. Vi får även lära oss varför regnhatten heter sydväst och hur till exempel den så kallade snökanonen (som det pratats en del om på senare år) uppstår. Vi får veta hur månaderna fått sina namn och att det var Julius Cesar som bestämde att året skulle ha 365 dagar och att skottår skulle infalla vart fjärde år.

 

 

 

Eftersom vi i denna nordliga del av världen älskar att prata om vårt väder och våra årstider kan man ha glädje av denna bok. Den som läser den kan göra vänner och bekanta imponerade med att förklara varför olika väderfenomen uppstår. Jag kommer att läsa den fler gånger och använda den som uppslagsbok, för det är så mycket fakta och meteorologiska förklaringar i den att det är omöjligt för en vanlig amatör att komma ihåg allt.

 

Som sagt det är en fantastisk bilderbok med helt otroligt vackra bilder kompletterade av intressanta fakta om våra årstider och vårt väder.
Boken har fått WWF:s utmärkelse Årets Pandabok 2013.

 

/Marita Torstensson

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!