Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Fjällbastu - rena äventyr i väglöst land

 

Författare: Henrik Harr
Foto: Roger J Karlzon och Henrik Harr
Utgiven av: www.votumforlag.se
Ca pris: 250:-

Jag är ingen som älskar att vandra på upptrampade renstigar i vår fantastiska fjällvärld. Senast jag gjorde det var år 1972 då jag gjorde rekryten och deltog i den obligatoriska fjällmarschen i den storslagna fjällvärlden i Jokkmokk.
Helikopter är i stället mitt behagliga färdmedel framför att vandra i skoskavsframkallande kängor.

 

Efter att ha läst boken ”Fjällbastu” känner jag suget efter att få besöka de platser som Henrik Harr och Roger J Karlzon skildrar i personliga texter och lockande bilder.
Drömmen vore att få åka i en helikopter och besöka de 40 bastur som skildras i den förnämliga boken. Men det blir nog ingenting mer än en dröm…

 

För mig är ett ångande bastubad en betydelsefull upplevelse. Boken ”Fjällbastu” lyckas få mig att känna en stark upplevelse av att hur det är att sitta i det mentala skyddsrummet –bastun- och blicka ut genom fönstret över den magnifika fjällvärlden. Antingen är du ensam eller så delar du den transpirerande och inspirerande ångan tillsammans med andra bastugäster.

 

 

Den välkända restaurangguiden Guide Michelin sägs börja med att bedöma restaurangtoalettens skick innan det är dags för att betygsätta matens kvalitet. ”Som det ser ut på toaletten så ser det också ut i köket”, resonerar guiden.
Om jag överför den filosofin på boken ”Fjällbastu” innebär det:
Använd dig av boken innan du beger dig ut på en vandring i vildmarken i fjällvärlden. Låt boken vägleda dig till en STF-anläggning som satsar på ett erbjuda gästen en bastu. Den anläggningen lär nog ha ambitionen att erbjuda besökaren på andra upplevelser av en hög kvalitet.

 

 

Förhoppningsvis finns det också en välfylld ”Bastugästbok” i fjällbastuns avslappningsrum…

 

/Pär Granlund
Redaktör för Bastugästboken


 

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!