Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Bastugästboken 2.0

 

Författare: Pär Granlund
Utgiven av: Lumio förlag
Antal sidor: 199
Cirkapris: 240 kronor

 

Än knäpper kylan i knutarna och efter fågelskådarrundan är det skönt att lyssna till sprakandet i bastukaminen och den goa värmen. Nyligen recenserade Pär Granlund en läcker bok om olika bastur i landet för oss.. Nu recenserar vi hans egen Bastugästboken. En 200 sidors-rygg med tänkvärda ord och fakta om badstugan som är urprungsordet för denna inrättning. Och precis som namnet antyder så är det också en gästbok, på bokens sidor är gott om utrymme för bastubadarens egna ord efter en skön stund i govärmen.

 

När kroppen är varm och nöjd så kommer de fina tankarna och de sätts på pränt i denna skrift som med tiden alltså blir komplett.

 

 

Bastugästbokens texter är skrivna av lulebon Pär Granlund som tog initiativet till att bilda Svenska bastuakademien år 1988. En sammanslutning som har som sitt motto "In sauna veritas", dvs "i bastun råder sanningen".

 

Redan de gamla grekerna badade bastu konstateras i denna skrift och sen har badandet utvecklats på olika sätt.Det får man vetskap om medan man risttar ned sina egna funderingar.

 

Boken är full av kluriga och intressanta bastufakta. Visste du till exempel att Johnny Depp, filmstjärnan alltså, fick idén till figuren Jack Sparrow just då han badade bastu. Bara en "saun" sak.

 

Elsa Rensfeldt

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!