Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Strandskateboet 2009-2017

-en del av det som presenterats på vår hemsida under åren. Stort Tack till er alla som bidrar med fint material och på det sättet håller vår sida levande! :)

 


 

Sandskär 2016-07-23 till 2016-07-30

 

Under våren hade jag äran att bli tilldelad Strandskatornas Sandskärv-stipendium av den anledningen att jag sista veckan i juli skulle åka till Haparanda Sandskärs Fågelstation som praktikant. Jag var där tillsammans med Sandskärsveteranerna Bo och Anna-Karin Slunge samt strandskatan Jacqueline Vigilanti som även hon var där som förstagångspraktikant.

 

 

Som praktikant på Sandskär lärs man upp av märkaren på plats. Under min vecka på Sandskär fick jag lära mig att plocka fåglar från nät och ur vadarburar samt att sätta på ringar och ta biometri. Jag fick även hjälpa till att anteckna och rapportera resultaten från märkningarna.

 

 

Hela veckan på Sandskär var en mycket speciell upplevelse, men det finns tre tillfällen som jag kommer tänka lite extra på. Främst kommer jag minnas fältsångaren som fångades i näten. Att få se den var väldigt spännande då den är en mycket sällsynt art i Sverige, den häckar normalt öster över i Asien. Utöver den så var det kul att få en göktyta i näten. På nära håll får man se göktytans vackra fjäderdräkt och hur den rör på huvudet.

 

 

 

Sista dagen fastnade en större hackspett i nätet och det som roligt med den var att den var så högljudd och aggressiv jämfört med t.ex. de lugna lövsångarna, som utgör den vanligaste fångsten i näten. När man blir hackad av en hackspett förstår man hur de kan göra hål i trädstammar!

 

 

Att åka till Sandskär var som att komma till en helt annan värld. Den vackra och orörda naturen (och avsaknaden av täckning på telefonen) gjorde att man snabbt glömde civilisationen och kunde njuta av livet på ön. Jag hoppas att fler vill åka och jobba på fågelstationen på Sandskär, man lär sig massor och det kommer definitivt bli ett härligt minne för livet!

 

//Hanna Isaksson

 


 

God höst alla vänner!

 

Det är en härlig tid i Norrbotten och vädrets står oss bi verkar det som. Vill bara dela med mig av lite bilder från en underbar resetripp som jag och tre andra skator från norr företog 25-29 augusti till ett ljuvligt Skanör-Falsterbo på Skånes sydspets.

 

 

I området ordnas varje år ett jättestort fågelevenemang-Falsterbo Bird-Show, men vi valde att åka helgen före och hoppa showen men kolla in birdsen;) Och vi fick en helt fantastisk resa och upplevelse trots att det inte direkt drällde av sträckande arter mycket på grund kanske av att vädret var lite extremt, mellan 25-30 grader hela vår vistelsetid.

 

 

Men sammanlagt så fick vi från cykel under dagarna se 53 arter. Den vackra skärfläckan, vitkindade gäss, bivråk, Kentsk tärna, hägrar i massor och mycket mycket annat i ett gudabenådat vackert landskap. Vi hade det kolossalt roligt med en massa tokiga utvikningar lite här och där bla på ett nudistbad... :) Här fick tuffa Kerstin ett trevligt snack med en mycket lättklädd Falsterbo-herre ��:)

 

 

 

Resan beställde vi i januari men för dig som vill åka dit skulle vi råda att vara ute minst ett år i förväg för det mesta var uppbokat och vi blev tvungna att välja ett dyrt hotell men mycket fint förstås och med hjälpsam och supertrevlig och serviceminded personal! Tack Norre gård! Flygresan blev dock väldigt prisvärd 1500 kr -rena bingo.

 

Att cykla ist för hyrbil var en hit, lätt att ta sig fram och man ser och hör ju allt på ett annat sätt och så blev vi solbruna.

 

 

Vi, Elsa, Gunborg, Marie och Kerstin, hann med en sväng över Öresund också till Köpenhamn ��

Sugen på att dra dit? Gör slag i saken- och ska du till fågelmässan-ja då ska du nog beställa flyg och boende redan i dag.

 

 

Fler bilder från resan finns i Galleriet! Klicka här!

Text och foto/Elsa

 


 

Hej alla Strandskator!

 

Hoppas ni haft och har en fin sommar.

Helgen 7/8-2016 var det årliga turen med Laponia till Skvalpen Sandögrönnorna.

 

 

 

 

Flera Strandskator visade sig ha anmält sig till den fina turen i ett varmt och soligt badväder. Vi fick inte se så mycket fågel bortsett från kustlabb, myrspov och en kärrsnäppa som beredvilligt agerade fotomodell.

 

 

Skvalpen visade sig från sin allra mest exotiska och vackra sida med sina ljuvliga långa stränder.

 

 

 

 

Vid Grillklippan svirrade tordmular förbi, och längre ut såg vi ett sträck med storskarv, närmare 40 stycken räknades in av någon.

På hemvägen en fantastisk lunch som inte gjorde någon besviken.

 

 

/Elsa

 


Hälsningar till Strandskatorna!

 

Jag har just kommit hem från en vecka på Svalbard och några dagar i Tromsö.

Tänkte dela med mig av några fåglar.

Vittruten (Polarmåke), Stormfågeln, Alkekungarna, Ejder och Praktejder samt Svalbardsgrisslorna från Svalbard. Övriga från Tromsö.

(Klicka på bilderna så blir de större!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hälsningar Ulf Jonsson

 


Hej!

 

Som ni hört från Ulf Jonsson så gjorde jag ett besök till Hornborgasjön för första gången i mitt liv. Det var en riktigt fin upplevelse.

Några bilder blev det också så klart.

Här kommer några från mig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hälsningar Cricco

 


 

En strandskatevän har lämnat oss‏

 

 

Just när våren slår ut i full blom och naturen sjuder av liv igen efter en kall vinter kommer budet. En av grundarna till nätverket Strandskatorna har gått bort.

 

Laila Wikström var en sann fågelentusiast som hellre fågelbordsskådade än for land och rike runt för att obsa och kryssa. Hon fann glädje i att ha de bevingade som ett trivsamt inslag i sin vardag.

 

Vila i frid Laila, önskar Strandskatevännerna genom Elsa
 

 

  

 

 


 

Hej!

 

Här kommer några bilder från mitt besök vid Hornborgasjön i söndags, 3/4.
Tranantalet var mellan 17 000 och 19 000 den här gången. Lite färre än motsvarande i fjol. Som vanligt många andra arter också. Naturligtvis blev det en tur till norra Naturum också. Några av bilderna är därifrån.

 

 

 

 

 

 

 

Inte bara gamla vanliga fåglar. Som vanligt dyker det upp en Strandskata när man som minst anar det. Den här gången var det Cricco (Cristina Paulin-Casplin). Kul! Det innebar att jag fick resesällskap på vägen hem. Hon kommer säkert också med bilder därifrån.

 

 

 

 

 

Med vänliga hälsningar

Ulf Jonsson

 


 

Celebert besök!

 

Hej!

Jag fick finfrämmande över Gussö-observatoriet igår den 21/3-2016 :)

 

 

 

 

Med vänliga hälsningar

Ulf Jonsson

 


 

"Ögongodis" från Kurt Jonsson!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler nya bilder av samma fotograf finns i Galleriet! Klicka här!

  


 

Hej!

 

En hälsning till Strandskatorna från ett kallt (-15C) Trandansen vid Hornborgarsjön (17/1). Just nu matar man örn där. Tyvärr mycket långt bort. Längre än till örnboet vid Gammelstadsviken. Man kunde i alla fall se havsörnen som satt på en kraftig pinne och övervakade kråkor och korpar som hoppade omkring på matningsstället. Kaféet var öppet och det var en hel del folk där idag. Säkert ett 30-tal bilar på parkeringen.

 

 

Vädret var däremot dåligt. Solen sken vid 1030 men när jag kom dit vid 12-tiden var det mulet och stundtals var dimman både låg och tät.

 

 

Jag försökte ta lite bilder men avståndet var allt för långt för bra bilder på örnen. Vackert att se Trandansen i vinterskrud i alla fall :)

 

 

Med vänliga hälsningar

Ulf Jonsson

 


Pilgrimsfalk

 

Här är bilder på Pilgrimsfalken, som jag tog för ett par dagar sedan.

 

 

 

En fantastisk upplevelse, jag har jobbat i flera år, åtskilliga timmar har jag legat hopkrupen i en klippskreva med kamoflagenät över mig.
Men så en dag stämde allt, bra ljus, falken satt sig på rätt gren och satt faktiskt kvar en stund så jag fick många bilder.

 

 

 

 

/ Gunilla Falk

 


 

En mysig båttur till Skvalpen/Sandögrönnorna...

 

...gjorde vi Strandskator och noffare i söndags, 2/8. Turbåten Laponia reser ut till Skvalpen en gång per år då det är tillåtet att stiga i land efter att häckande fåglar gjort sitt.

 

 

 

 

Det är en fantastiskt vacker sandö och även om vädret inte var det allra soligaste så fick vi en fin dag därute. Inte minst när vi på vägen ut passerade Grillklippan och möttes av flera hundra tordmular och andra intressanta arter.

 

 

 

I övrigt var det ganska lite fågel att skåda, många har nog redan dragit söderut men kustlabb, större strandpipare, myrspov, gravänder med mera var spännande observationer.

 

 

 

 

De långa sandstränderna för tankarna till exotiska platser. Fantastiskt att vi har såna här naturtyper så nära oss. Vi guidades av naturkännaren mm Thomas Öberg som intressant berättade om allt från skärgårds och industrihistorik till botanik och djurliv. Och med sig hade han för övrigt en av riksradions Naturmorgons programledare Jenny Berntsson Djurvall. Var trevligt att träffa henne:)

 

 

Här kommer ett bildsvep från dagen. Håll till godo :)

Klicka HÄR för att se alla bilder från turen!

 

/Elsa text och foto

 


 

Stipendieutdelning i Luleå‏

 

Ornitologiska nätverket Strandskatorna fick måndag den 13 juli ta emot SPP:s "Klart du kan"- stipendium på 20.000 kronor.

 

Stipendieprogrammet stöttar bland annat lokala natur och miljöprojekt och nationella nätverket Strandskatornas verksamhet och projekt föll väl inom den ramen ansåg SPP:s "Klart du kan"-jury.

 

Nätverket låter summan i sin helhet gå till det ideella arbete som utförs på Sveriges nordligaste och östligaste fågelstation på Haparanda Sandskär. Här kommer pengarna bland annat att användas till att fortsätta entusiasmera och sporra unga volontärer att delta i och utveckla arbetet vid stationen. Pengarna gör också att stationens kan ersätta skadade fågelnät som rivits sönder av älg och ren som finns på ön, med mera.

 

 

Stipendiet delas ut fyra gånger per år. Vid denna utdelning fick ytterligare två projekt i Sverige stipendiepengar. Projekt som handlar om viktigt arbete med att stödja utsatta barn både i Sverige och utomlands.

 

 

 

 

 

 


 

Äventyr mitt ute i havet

 

Den 11-14 juni 2015 fick undertecknad förmånen att följa med Nof ut till Haparanda Sandskär och den årligahäckfågelinventeringen. En intressant vistelse från början till slut. Vi var 11 som reste ut med fiskebåt från Nikkala rakt ut i havet, en 1,5-timmes resa på vågorna.

 

 

 

Under de aktuella dagarna fick jag förutom se den vackra Ön, som är reservat, bekanta mig med det digra arbetet frivilliga ornitologer lägger ned för att inventera fågelförekomsten på ön. Inga långa sovmornar där inte! Från det vi steg i land till vi åkte från ön var det spiken i botten med uppstigning klockan 02.00 och inventeringsmarsch med punkter och linjer efter konstens alla regler. Och vi fick ihop runt 100 arter. De allra vanligaste till dvärgsparv( hette den så)?, en klurig typ som upptäcktes sjungande bakom öns rad av utedass.

 

 

 

En mindre flugsnappare hittade också till glädje för många i skådarledet. Själv njöt jag alldeles väldigt också av att få se en liten rävfamilj, en maffig överflygande havsörn, den fina naturen med vackra stränder och de många närgångna älgarna var också spännande. Vid ett av mötena i en stuga så tittade en ung älg in på vårt sällskap.

 

 

 

Ett TV -team från SVT kom också till ön för att filma ringmärkning, det ska bli ett inslag i programmet Godkväll senare i höst/vinter. I samband med det bjöd öns värdpar Staffan och Lena Svanberg oss alla på rökt lax med färskpotatis och hjortronsås och havtornskräm. De hade dukat ett festlig långbord med allt det goda vid hamnen. Jättetrevligt!

 

 

Sammantaget var det en lärorik och speciell helg att vara med om och jag är glad att jag fick följa med och uppleva den. Särskilt Gunborg ska ha tack som stod ut att släpa på mig under den nattliga inventeringen då vi gick hela Öns längdssträckning och tillbaka.

 

 

Fler bilder från resan finns i Galleriet! Klicka här!

 

/Elsa Rensfeldt

 

 


Hej!

 

Här är en bild på en kattuggleunge, som hittades på skolan förra veckan.

Den hade råkat trilla ner genom skorstenen där den hade sitt bo, men vi lyckades inte får tillbaks den till det boet men vi satte upp den i en närliggande träd.

 

 

M.V.H

Alva Åberg, i Småland.

 


 

"Vi drar ut en sväng och ser om vi hittar fjällpiparna som rapporterats".

 

Så bestämde undertecknad och Marie M i söndagskväll. Och i Grannäset utanför Luleå, satt de, 15 vackra resenärer på väg norrut. Innan dess hade vi tvärnitat då en strandskata patrullerade en äng. Redan då var vi glada över vad vi fått se. Men det skulle bli bättre:)

 

I Avans färjeläge ytterligare en strandskata och fiskande gjuse. Sen drog vi till Ängesbyn och vidare väster om byn för vi tänkte kolla om vi skulle se någon lappuggla. Och som på beställning- där var den, både födosökande på stora vingar och poserande sittande i en gran.

 

Vi var mer än nöjda när vi rattade hemåt! Jag med två nya arter i bagaget piparen och lappen :)

 

/Elsa

 


 

Hej!

 

Några fågelbilder från april och maj 2015.

Jag, Vanja Lövgren, har fotograferat alla bilder utom strandskatan. Den bilden tog Kjell Lövgren i går i Piteå.

Små vadare är en rätt ny upptäckt för mig och nu ser jag dem överallt! Så kul!

 

 

 

 

 

 

 

Hälsningar Vanja Lövgren

 


 

Hej!

En bild från mitt senaste besök vid Hornborgasjön 14/5, östra sidan vid Naturum.

 

 

Med vänliga hälsningar

Ulf Jonsson

 


 

Alvik 11/5-2015

 

Hej!

Jag var vid Alviksgården idag och det är hur mycket fåglar som helst där. Bland annat så var det brushanar där och sådana har jag inte sett i Alvik på evigheter. Jag såg också svartsnäppa och det har jag aldrig sett förut.

Svanar var det gott om och lite gäss och olika måsfåglar. Jag skickar några bilder.

 

 

 

 

 

Hälsningar

Marita Torstensson


Nya foton från Kurt Jonsson.

Vackert grönt, i vårens färg..

 

 

 

 

 

 

 


 

Sandskärvstipendiat 2015 -Frida Snell Luleå

 

 

Nationella ornitologiska nätverket Strandskatorna instiftade den 13 september 2014 stipendiet "Sandskärven" till minne av ornitologen Ingrid Sandahl, Kiruna. Ingrid, som gick bort 2011. Hon var i många år en engagerad föreståndare för Haparanda-Sandskär fågelstation.

 

Med stipendiet Sandskärven, vill nätverket i Ingrids anda premiera och entusiasmera flera att delta i det viktiga arbetet på fågelstationen som är Sveriges nordligaste och östligaste fågelstation.

 

I år är det första gången stipendiet, som är på 800 kronor, delas ut och det går nu alltså till Frida Snell som under två veckor i sommar kommer att delta i arbetet kring ringmärkningen. Vi ser i henne en mycket värdig mottagare av stipendiet och önskar henne lycka till på Sandskär.

 

Nätverket tackar också Dagmar Sandahl, Ingrids mor, och Mediehuset i Luleå som hjälpt nätverket att samla ihop medlen till stipendiet.

 

 

Luleå den 21 mars 2015

För nätverket

Elsa Rensfeldt

 


 

Årets Fågelskådare 2014: Strandskatorna!

 

Elsa tar emot utmärkelsen Årets Fågelskådare på NOF´s årsmöte i Luleå, 21/3-2015.

 

   

  

 


 

Årets första strandskata i Boden!

 

Nu är det vår! Första strandskatan i Boden nu på fm, idag den 19/3.

Vi var tre strandskator som fick äran att skåda den vackra fågeln ;)

 

 

/Gunborg

 


 

Ljuset är på väg

 

Våren verkar vara på väg, så här kommer lite bilder med "vårljus" och några där det kanske var lite "vårkänslor" (Hackspettarna).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/Kurt Jonsson

Se fler nya foton från Kurt Jonsson! Klicka här!

 


 

Ett tidigt vårtecken i Luleå

 

Hos Jan Bergström i Luleå har en stare valt att tillbringa sin vinter. Vid jultid var det två individer som befann sig på hans och hans grannars matningar men en stannade kvar. Jan berättar att staren mår bra och äter. Den har dock en förfinad smak:) och verkar gilla franskbröd särskilt.

 

Staren har gjort flera sträckförsök då den svingat sig högt upp över hustaken och sen dragit söderut men den har alltid kommit tillbaka. Att den kommer att härda ut resten av vintern är Jan säker på . Och från att ta varit en sen höstobs så kan man väl nu utse den till ett väldigt tidigt vårtecken:) Tack för bilden Janne!

 

/Strandskatorna

 


Hej!

 

Sidensvansar, 20-25 stycken som kalasar på bär i häcken på Mjölkudden, i dag söndag 25 januari.

 

 

 

Stora svarta bär, känner inte till vad de heter!

Det är tyvärr ingen fågelmatning så jag skickar inte in till SOF!

 

 

 

Hälsningar Vanja Lövgren

  


 

Sandskärven i riksradions Naturmorgon

 

Hej på eder alla, hoppas ni haft en fröjdefull jul-nyår och trettonhelg.

Den tredje januari i Naturmorgon P 1 har Strandskatorna medverkat och berättat om den nyinstiftade Sandskärvstipendiet. Gunborg och Elsa har träffat reportern Therese Forsberg. Och på bilden ser ni Gunborg och Therese med stora mikrofonen i högsta hugg.

 

 

Inslaget som är sex minuter långt spelades in i Boden före jul. Roligt att vi fick så generös tid att exponera oss:)

 

Hälsningar  Elsa

   


 

Dvärglärka i Vuollerim 28/11-2014

 

I Vuollerim bor Mats Karström, biolog och lärare som sedan lång tid tillbaka med sitt tålmodiga och vakna sätt hela tiden iakttar naturen och vad som utspelas där. Mats har bl.a. utvecklat metoden "Steget Före", som har inneburit att ekologiskt värdefulla skogsmiljöer har kunnat bevaras för eftervärlden när de annars med stor sannolikhet skulle ha malts ner av skogsmaskiner.

 

Mats har sedan länge haft fåglar som en alldeles speciell nisch. Har någon udda art hittats i Jokkmokks kommun är det ofta Mats som har varit upptäckaren, till glädje för andra fågelintresserade. Fredag den 28/11 var en alldeles vanlig fredag i Vuollerim, men efter ett tag ändå inte! Mats fick nämligen syn på en fågel utanför sitt fönster, vid den egna fågelmatningen. Han såg direkt att det var något udda, någon form av lärka. Men frågan var vilken art det egentligen rörde sig om...

 

Mats gjorde de närmaste timmarna vad han kunde för att fotodokumentera fågeln- som han efterhand började tro kunde vara en dvärglärka- genom att söka runt i kvarteret där han upptäckte den. Dvärglärka är endast påträffad tre gånger tidigare i Sverige, så spänningen var stor för Mats! Han lyckades till sist med att ta några bilder och när dessa kom ut på Svalan startade snabbt en diskussion, som rätt snart landade i att det verkligen rörde sig om en dvärglärka! Inget annat än en ornitologisk sensation!!! Eftersom det dessutom verkade röra sig om en dvärglärka från Asien, där det finns flera olika raser, så blev det inte mindre spännande. Om det genomförs en s.k. splitt, så måste man kunna säkerställa vilken ras det rörde sig om i Vuollerim för att då veta vilken (ny) art som fanns på plats. Annars rör det sig i slutänden om en obestämd dvärglärka...

 

Men, än så länge kan man konstatera att det är en dvärglärka, med dagens vetenskapliga betraktelsesätt. En häftig nyhet för alla fågelskådare runt om i landet! Därför var det ingen större förvåning att det på lördag dök upp sammantaget ca 50 skådare som fick se den lilla gästen från Asien. De som hade åkt längst under natten, kom från Gävle. Glädjen var stor hos de församlade och dvärglärkan visade villigt upp sig av och till under hela dagen. På samma sätt blev det under söndag, måndag och tisdag, vilket gladde alla nya skådare som dök upp på plats i Vuollerim. Under onsdag och torsdag kunde tyvärr dock inte dvärglärkan återfinnas, trots idoga försök av skådare på platsen. Vad som har hänt är ännu oklart. Kanske hukar den på annan plats i samhället, kanske har den dukat under eller kanske har den bara rört på sig och lämnat Vuollerim... Eller så hittas den snart igen!

 

När det gäller frågan om rastillhörighet är det alltså något som kan innebära att det blir frågan om en ny art för landet, om det sker en framtida splitt och om fågeln som Mats upptäckte kan rasbestämmas. Hur stora är chanserna för en rasbestämning, då? Ja, dels finns det god fotodokumentation, vilket är bra. Ännu bättre är dock att Mats, som den vakna biolog och skådare han är, har lyckats samla in lite avföring från fågeln! Med hjälp av denna avföring kanske, kanske, man kan göra en DNA-analys och därmed säkerställa ras, samt därmed också en eventuell ny art för landet!

 

Spännande fortsättning följer...

 

/ Lars Sandberg i Öjebyn (text & foto)

l_sandberg@hotmail.com


 


 

Hej!

 

Sänder lite bilder från en fin dag i skogen.

Ha det bra.

/Kurt  

 

 

 

 

 

Fler bilder från denna dag finns i Galleriet, klicka här!

 


Hej!

 

Har haft mycket sällsynta gäster här hemma i en vecka - två gråspettar.

Lyckades fota dom idag.

 

 

 

Skickar även några bra bilder på lite vanligare gäster.

 

 

 

 

Ha det bra!

 

/Kurt

 


 

Halloj!

 

Ville bara skicka en liten återkoppling på nötväckorna som hållit till här på trastbacken.

Har i perioder sett till dem mer eller mindre varje vecka och försökt ta någon bra bild och det har inte gått så bra, ända fram tills igår =)

 

 

 

Det är verkligt en underbart vacker fågel och det var så himla roligt att två utav dem vågade sig fram och kika lite så jag hann klämma av ett par bilder.

 

Vänliga hälsningar

//Magnus Ronding

  


 

Hej!

 

Detta ska vara en grön flodtrollslända som jag fotat intill Muonioälven ca 3 mil norr om Pajala, ska vara väldigt sällsynt.

/Åke

 

 

 


 

Hej!

 

Jag var på östsidan av berget Nautanen, norr om Gällivare, för ett par dagar sedan i jobbet och hade då turen att träffa på flera rovfåglar.

 

Först såg jag en större rovfågel som jag tror var antingen ormvråk eller fjällvråk, jag lyckades ta ett par bilder på den med mobilen (bif). Efter att den flugit förbi ovanför mig kom den tillbaka på ett par minuter, och ungefär samtidigt kom två mindre rovfåglar som flög tillsammans, jag såg dem bara flyktigt men hörde rätt länge deras läten. Alla tre fåglarna tycktes ganska avslappnade. Jag lyckades göra en inspelning med mobilen där man både hör de två mindre fåglarna, som låter ljust och klart, och den större som låter mera hes (bif). I slutet är den bara den större som låter, till slut försvann de allihop bakom berget.

 

Jag undrar om det antingen kan ha varit en ormvråk eller fjällvråk, och två stenfalkar? Eller en vråk och dess ungar? Tycker lätet är mer som fjällvråk än ormvråk, men teckningen under vingarna var mer som ormvråk när jag tittade i kikaren.. Vad tror ni?

 

Hälsar Frida

 

 

 

 

 


 

 

Hej!

 

En försenad rapport från NOF:s trevliga resa till Skvalpen den 9/8, sandparadiset längst ut i Luleå skärgård. Vi var tre skator, Frida, Marie och Elsa som fanns bland de tolv som fick chansen att följa med ut. En fantastisk miljö med hektar efter hektar med "nytt" land - havet har dragit sig tillbaka och lämnat sjöbotten i dagen. En läcker och frodig flora med grönlandsgåsört, strandvial med mera.

 

 

 

 

Vi fick se spännande arter som tordmule, vitkindad gås och kustlabb med mera. Det blåsiga och lite regntunga vädret hade drivit mycket fågel från området.

Här på Skvalpen häckar mycket fågel och området är dessutom skyddat från landstigning under häckningsperioden.

 

 

 

Vi såg totalt 21 arter enligt följande:

Tordmule

Tobisgrissla

Skarv

Korp

Havstrut

Ungar vigg

Småspov

Småskrake

Grågås

Vitkindad gås

Kustlabb mörk och ljus

Störrestrandpipare

Kärrsnäppa

Strandskata

Brushane

Roskarl

Smalnäbbad simsnäppa

Grönbena

Rödbena

Gluttsnäpp

Ängspiplärka

 

Fler bilder från resan finns i Galleriet! Klicka här!

 

/Elsa text och foto

 


 

Hej!

 

Jag och Anna var med Laponia till Skvalpen i söndags, 3/8.

Här är några bilder från resan.

 

Hälsningar Leif

 

 

 

 

 

 

 

Fler bilder från Leifs Skvalpenresa finns i Galleriet. Klicka här!

 


 

Hej!

 

Här kommer det några bilder på en strandskata med sin kompis "Måsen". De sågs flera kvällar vandra tillsammans på grannens brygga.

 

 

 

 

Varma sommarhälsningar

Berith Isaksson

 


 

Stor besökare

 

 

Hade denna jättelarv på gården i söndags. Biologen Sture Westerberg har artat den som större gaffelsvans. En gråvit fjäril.

 

Ps. Fjärilsbibeln Sveriges fjärilar av Elmquist m.fl. har ett billigare pris nu, köp denna fina fälthandbok där alla fjärilar är återgivna i naturlig storlek.

 

Elsa

 


 

Hej igen!

 

Vet inte riktigt vad jag har fått på film. Ska erkännas att kameralinsen oftast riktas mot hundar och människor. Ser onekligen ut som att det är någon som får mat av en stenskvätta. Vet inte om det är en ung individ eller en annan hona/hane?

Det har dock väsnats ljudligt från holkarna här i veckan så det var skoj att få se lite aktivitet utanför också =)

 

Skickar med en bild på vad jag tror är en ung större hackspett som fotades i 1/7, även den här på trastbacken hehe =)

 

Vänligen
//Magnus Ronding

 

 

 


 

Nötväcka med familj på trastbacken‏

 

Hej!

Tänkte bara berätta att vi haft turen att nu i dagarna haft ett par nötveckor som boat in sig i en holk gömd i en gran här på trastbacken/Piteå.

Ville inte störa allt för mycket vid deras boplats men passade på att filma från balkongen.

 

//Magnus Ronding

 

 


 

Hej alla !

 

 

 

Semestertiderna stundar och det blir lite sommarstiltje i Strandskateboet.

Hoppas ni alla får en skön och vilsam sommar med mycket härlig fågelskådning och fina naturvistelser. Dokumentera gärna och skicka in så att vi kan bjuda på lite sommarminnen mot höstsidan.

 

 

 

 

Ps. Bilderna från min oas i Ön Råneå med bäver i älven och harar på tomten, vackra skalbaggar och fina sommarhimlar och en och annan fågel i skyn.

 

Sköt om er:)

 

/Elsa

 


 

Rostsparv på Haparanda Sandskär 15/6-2014!

 

 

Det var en hanne, och den var väldigt medtagen av den långa resan. Men de mer erfarna ornitologerna säger att den nog varit på ön minst en vecka.

De återfann den inte under eftermiddagen men hoppas de som åkte ut under kvällen och dagen efter har bättre tur.

Den blev ringmärkt!

 

/Gunborg

 

 


 

Hej!

Kristi himmelsfärds dag i dag. Härligt väder.

Vid Gäddviksbron såg vi strandskata, rödbena och vid Mjölkuddstjärnen, som vanligt massor med fåglar. Skäggdoppingen häckar, sothönan simmade med små söta dunbollar. Sångsvan, brunand, vigg, svarthakedopping, med flera, förutom alla måsar!

Skedand på bild.

 

 

 

 

 

Mvh Vanja Lövgren

Medlem i Strandskatorna

 


 

Hej alla!

 

Här kommer en hälsning från medlemmen Frida Snell som jobbar i Västervik just nu.

Hon har sett en massa trevliga fåglar och fin natur och vill dela med sig./Elsa

 

"Just nu är jag ända nere i Västervik i jobb och inventerar naturvärden i hällmarkstallskog i skärgården. Här är fint, lite mera vår än hemma men inte så stor skillnad ändå. Ca 10 grader på dagen.

Jag har sett och hört knölsvan, grågås, knipa, gräsand, göktyta, spillkråka, lövsångare, trädkrypare (bifogar bilder på ett jättefint bo inne i en trädstam bakom en lös barkbit), nötväcka och en massa fiskmåsar. Och gissa vad jag såg igår när vi åkte från hotellet, på en stor gräsmatta i centrala Västervik? En strandskata! Första gången jag sett en sådan, lite kul då jag nu är med i Strandskatorna.

Tydligen gillar de stora gräsytor såsom fotbollsplaner, enligt mina sydliga, fågelskådande kollegor.

 

Bilder på trädkryparens bo:

 

 

 

Ha det fint och hoppas vi ses på nya skådnings-utflykter snart!"

/Frida

 


 

Hej!

 

Sänder lite bilder från helgens vårspaning, den 27 april.

Inte så mycket i fågelväg men lite andra rara djur i vår natur. Huggormen är det full fart på och den har redan fått tillökning - mycket tidigare än normalt.

 

 

 

En sorgmantel som solade sig i en skogsglänta.

 

 

Där fanns också grönsnabbvingar. Tidigt!

 

 

Bergfinkar har den senaste veckan hälsat på i trädgården - kanske upp emot 200-300 individer samtidigt. Lite senare än dom normalt brukar göra.

 

 

Med vänlig hälsning
Kurt Jonsson

 

 


 

Från Berith i Luleå kommer här vackra hälsningar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sköna vårhälsningar från Berith Isaksson

 


 

Hej!

Skickar några bilder från Alvik. Det går hett till kan du tro.

 

 

 

 

 

Hälsningar

Marita Torstensson

  


 

En dag med Gråspetten i Snödmossen, Boden

 

Vi hade glädjen att få en inbjudan att medverka vid en ringmärkning ute vid Campen som ligger på snödmosseområdet i Boden. Det är där Gråspetten som de kallar sig håller till för det mesta. Gråspetten består av sex stycken fågel- och natur intresserade glada karlar som känt varandra i många år. De har många projekt på gång bl.a att sätta ut uggleholkar och sen även räkna och ringmärka ungarna. Men snödmossen är deras träffpunkt, en underbar plats mitt ute i skogen där de matar fåglarna under vinterhalvåret. Man riktigt ser och känner hur bra de trivs i varandras sällskap.

 

 

Vi hade sådan tur dottern Sarah och jag att vi blev inbjudna att medverka. Solen sken från en klarblå himmel, vi träffades som de sa vid ”bommen”. Som tur var hade det varit en kall natt så att det gick att köra nästan ända fram, de sista 300m promenerade vi efter en skogsstig. En glänta bredde ut sig och vi möttes av fågelkvitter. Vid en lada hade de bänkar och stolar så att man kunde sitta på första parkett och skåda matningen. Jan och Roger hade förberett dagen innan med nät, så de var bara att fälla ner. Inom några minuter, vi hann inte mer än få upp eld och kaffetermosarna fick vänta, fick vi den första fångsten.
Jan och Sarah fick bänka sig vid ringmärkar bordet och vi andra försökte efter bästa förmåga plocka fåglarna ur näten, men det blev mycket rop på ”Jan kom och hjälp”.

 

 

 

 

Det var en salig blandning av fåglar, en smalnäbbad nötkråka försökte ta sig in i en ryggsäck för att se om det fanns något gott. Talgoxar, blåmesar, talltitor, en koltrast, större hackspettar, domherrar, grönfinkar och en väldigt nyfiken ekorre. Hela 83 fåglar blev det och 6 olika arter. Den smalnäbbade nötkråkan visade sig vara 5,5 år och ringmärkt i Boden. Den större hackspett som kontrollerades visade sig vara märkt 11/3-07 på Campen. Det är den näst äldsta större hackspett som Gråspetten någonsin har ringmärkt, 7år och 29dar!
Sammanfattat en underbar dag som vi sent kommer att glömma.

 

 

Vi tackar Gråspetten det varmaste för att vi fick vara med.

 

/Gunborg och Sarah

 


 

En fin resa

 

Vi blev totalt åtta personer på bildvisningen i söndags 30/3.

Vi fick se undersköna Ecuador-bilder och filmer fångade av Luleås egen Mattias Klum;) Leif Jönsson. En boren föreläsare som för några månader sedan tillsammans med sin fru Anna reste runt i Ecuadors rika natur med höga berg och djupa dalar, molnskogar och mangroveträsk och ett djur och fågelliv utanpå det mesta.

 

Leif , som blygsamt kallar sig för amatörfotograf, visade bilder och filmer på fantastiska fåglar som bara fantasin skulle kunna måla upp. Jag ska inte försöka mig på att nämna några namn på dessa undersköna saker.

 

Synd att du inte kunde komma för det var verkligen en intressant kväll och pedagogiskt och fint genomfört av Leif. Mera av den varan säger vi:)

 

Har DU rest och vill visa bilder av djur och natur oavsett om det är i djungelmiljö eller gamla Svedala, allt är välkommet! Hör av dig i så fall med ett förslag. Du är välkommen!

 

/Strandskatorna

gnm Elsa

 


 

Vårens budbärare

 

Lite vackra svanbilder från Alviksgården:)

Och snart kommer tranorna. Just nu är det 20.000 st i Hornborgasjön!

 

/Elsa

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hej!

 

Sänder två bilder efter helgens spaning, 22-23/3-2014, - vi har sett koltrast, svanar, kanadagäss och tofsvipor.

 

 

 

Med vänlig hälsning

Kurt Jonsson

 


 

Hej alla skator:)

 

Visst börjar man känna andarna vakna i vintertrött kropp och knopp! Våren är supertidig även om den tvekar lite just nu. Men var lugna, nog ska knoppar brista denna säsongen också.

 

I söndags, 16/3, var jag ute på en turné i Alviksgården Alvik. För er som är söderifrån så ligger denna fina fågellokal strax söder om Luleå. Norrbottens lilla Hornborgasjön även kallad.

 

 

Denna dag var det slösande sol men aningens blåskallt. Ingen snö kvar på åkrarna men en kompakt blå iskaka. Vackert och lite fågeltomt sånär som på de härdiga vännerna sångsvanarna som var runt 30 stycken. Deras trumpetande är ett underbart ljud!

 

 

På vägen hem kom två mörka fåglar och satte sig på en gammal trött lada. Och trevligt nog så var det också ett härligt bud om att det ska bli sommar igen- det var två skimrande starar som visade upp sin prickiga vårdress.

 

 

Denna helg fick Norrbottens ornitologiska förening NOF en ny ordförande, Ulf Öhman. Och av en slump så möttes vi ute i Alvik och jag passade på att ta en bild av honom.

 

 

Ps. De kommande dagarna besöker vår medlem Marie Markström åter Trandansen i det riktiga Hornborgasjön. Hon har lovat rapportera hur det ser ut med våren där i år. I fjol när Strandskatorna var dit var ju våren mycket försenad och det fanns inte en enda rastande trana på plats då vi anlände den 26:e mars. Nu har runt 700 tranor kunnat räknas in så Marie får lite mera att hålla rätt på i kikaren denna gången(tranbilden från i fjol)

 

 

/Elsa text och foto

 


 

Det här MÅSte ju vara en...!

 

 

På Strandskatornas skådartur i Bodentrakten i lördags fick vi även syn på en mycket tidig fiskmås vid Bodsvedjan/kraftstationen. Den lite trötta individen hängde tillsammans med en storskrake.

 

 

Undertecknad är helt rudis på måsfåglar så jag hade ingen susning vad det var jag fotograferade men Marie M och Gunborg S som var med resonerade sig snabbt fram till att det handlade om en fiskmås. Tur det finns kvinnor som kan ;) ;)

 

 

För övrigt var denna fiskmås bara den andra observerade i Bodentrakten så tidigt som i februari på hela tio år. Så ett riktigt rart "vårtecken".

 

/Elsa text och fotodokumentation

 


 

Mindre hackspett på besök i Boden, 20:e januari, 2014:

 

Hej!

Jag kom just hem från jobbet och fann denna näpna pippi i äppelträdet.

 

 

..och fler bilder finns i Galleriet!

 

Hälsningar Vanessa Norman

 


 

Hej hopp!

 

 

Årets isdjur i Luleås Stadspark. Väger 12 ton och är det 29:e i ordningen. I fjol var det en vitryggig hackspett som sagt men nu detta pigga troll:)

Till helgen har man hakat på en fin isrutschbana.

 

/Elsa som även tagit foto (i tjänsten)

 


 

På bar gärning

 

Visst är det kul med fågelmatning. Så här på senhösten är det full rulle vid fågelborden, svartmes, blåmes, talltita, talgoxe- alla vill vara med och ta för sig av smörgåsbordet.

 

 

Häromdagen hade jag dock en lite udda besökare och han hade en outsäglig tur i oturen dessutom.

Kurre ekorre hade nämligen krupit in i fågelhuset för att förse sig lite, men på vägen ut gick det galet.

 

 

Jag fann honom fastkilad mellan tak och vägg i fågelbordet. Han kom ingenstans stackarn. Som tur var fick jag syn på hans belägenhet och lyfte undan taket. En lätt chockad kurre försvann med en rivstart ur solrosfröna :) Nu aktar han sig nog för att gapa över för mycket i fortsättningen.

 

/Elsa

  


 

 

Ny "samlingslokal :)"

 

Vår generöse och vänlige samt händige medlem Leif Lundström fick frågan om han mot betalning kunde göra ett litet större fågelbord till den officiella matningen . Och det kunde han:) Och nu är det uppriggat en stuga som är så stor att den nästan känns som en samlingslokal för Strandskator på två ben.

 

 

 

 

 

Leif vägrade ta emot betalning för kåken och önskade istället att vi handlar fågelmat och det ska vi göra! Just nu får våra bevingade fina feta hampfrön, men det ska bli annat gott när kölden sätter in. Leif har skickat med krokar som vi ska sätta upp på huset så kan du som besöker det hänga dit talgbollar eller nötter eller en svålbit.

 

 

Denna praktpjäs behöver vi inte fylla på ens varannan vecka. Och fåglarna gillar den, i lördags var det full pedal med alla sorters fåglar-bland annat tofsmesen :)

 

 

 

Inviga mästerbygget måste vi förstås och det sker med fördel på vårt årliga "Julbord" runt lucia. Det får vi återkomma till liksom till vår nästa programpunkt i höst- ett besök i Kallaxgården i Kallax med fika och härlig prylshopping av second hand och nytt.

 

Väl mött i senhösten :)

 

/Elsa

Foto: Magnus Larsson och Elsa

 

 

 

 

 

 


 

Hej alla strandskator!!

Hoppas sommaren har varit bra för er alla!
Här kommer en liten hälsning från Borås. Stort tack igen för tavlan som nu är inramad och återigen stort tack för de härliga tre åren i Luleå. Glad att jag träffade på er av en slump i Gammelstadsviken och alla gånger vi träffades sen där efter!
Hoppas vi ses snart uppe i norr eller om ni kommer hit på en utflykt igen.

 

Här kommer lite bilder från sommaren från bröllopet och en svartvingad glada som dök upp här i Västergötland! :)

 

Mvh
Mattias

 

 

 


 

Granne med tornfalken

Plötsligt händer det! Det som glädjer varje ornitologiskt hjärta. Man upptäcker att ett vackert tornfalkspar fattat tycke för en tall på gränsen till ditt hus. Det hände mig i början av maj -att jag observerade tornfalkar som svepte över gården -mellan husen.

 

 

Jag hade till och med sådan tur att jag fick se och fotografera parningen den fjärde maj och förstod att jag kanske nu skulle få sitta på första parkett med en en tornfalksfamilj inom bra fotoräckhåll -och så blev det.

 

Lite krångel hade jag en tid med att upptäcka boet , det var närmare än jag hade trott. Nu i sommar har jag från solstolen inne på gården kunnat följa aktiviteterna kring ett gammalt kråkbo i en tall precis på min tomtgräns.

 

 

 

Det har varit spännande och roligt att följa häckningen, föräldraparets bestyr att hämta mat till 5-6 hungriga falkungar. Den femtonde juli såg jag alla barnen på vingarna när de provflög mellan träden i dungen de fötts upp i. Det har varit fantastiskt att se de honungsgula färdiga falkarna sitta sida vid sida i träden och vänta på föräldrarnas laster med sork från omgivande ängar.

 

 

 

 

Tigglätet från fem individer har hörts ända in till morgonkoppen kaffe i huset :)

 

Här bjuder jag er på lite tittgodis från naturens barnkammare i Ön/Råneå sommaren 2013. Samtliga bilder är på ungarna.

 

Ha en fortsatt fin sommar!!

Elsa

 

 

 

 


 

Bråda tider!

Här kommer lite fler trevliga bilder till "Skatsidan". Herr och fru flugsnappare som är inne på sin andra kull för året (tror jag) och så en hackspettsunge som just håller på att "upptäcka världen" utanför boet.

 

 

 

 

 

 

Med vänlig hälsning

Kurt Jonsson

 


 

Ännu mera nyspanat!

 

 

 

 

Med vänlig hälsning

Kurt Jonsson

 


 

Hej

Skickar ett par bilder där 2 hackspettsungar bråkar om en talgboll jag hängt ut. Synd bara att det inte var sol så att bilden blev ljusare.

 

 

 

Det är mycket hackspettsungar. Ett par äter själva och en del blir matade av föräldrarna. Dom är jättesöta.

 

Hälsningar

Marita T

  


 

Mera nyspanat, sommaren 2013!

Sänder lite mera "nyspanat". Mycket nöje.

 

 

 

 

 

 

 

Med vänlig hälsning

Kurt Jonsson

 


 

Hej!

Under morgonskådningen såg jag den här vackra fjärilen.

 

 

Makaonfjäril heter den enligt boken.
Så här står det
"Denna utsökta, lätt igenkännbara jättefjäril är inte allmän, men utbredd
över hela landet, särskilt utefter kusterna och då speciellt Västkusten.

 

Det finns mycket vackert i naturen.

Hälsn/Gertrud

 


 

Finbesök :)

Sen sju år tillbaka har jag årligen rosenfinksbesök kring mitt sommarhus i Ön Råneå. I mitten av maj börjar jag lyssna efter den omisskännliga vackra sången. Och det är lika jublande roligt när den hörs över åkrar och ängar.

 

 

Även i vår hörs den. Hittills har jag hört fyra stycken och vid ett tillfälle fick jag se både herr och fru alldeles nära mig i en björk. Jag fick även se parning så nu väntar jag på att kanske för första gången få göra bekantskap med barnen rosenfink också.

 

 

Kring gården har jag i år även ett häckande tornfalkspar, morkulla som födosöker i kvällningen, jorduggla som sveper över jordbruksmarkerna i jakt efter sork, ladusvala i uthuset och knipa i gårdsholken med mera. Jag känner mig väldigt rik när jag får vara med om allt detta.

 

 

/ Elsa text och bilder

 


 

Hej!

 

Jag blev väldigt förvånad i dag, 24/5, när jag fick se att gråsparven har ungar som redan flyger omkring.

 

Det var en hona som var med 2 ungar utanför oss och hon matade dom.

 

Hälsningar
Marita

 

 

 

 

 


 

Hej

Sänder några bilder på "nyspanat".

 

 

 

Har även sett några tornfalkar på olika platser och ett par oidentifierbara hökar samt en slaguggla dom sista 2 veckorna, tyvärr inga bilder på dessa.

 

Med vänlig hälsning

Kurt Jonsson

 


 

Ljuset i tunneln :)

 

Visst är det härligt med allt som händer ute i naturen nu!!

 

Även om temperaturen inte riktigt är vad man skulle önska så brummar allting på som vanligt.

Morkullan födosöker i skymningen, ett tornfalkspar har valt revir någonstans i markerna norr om Luleå. Svanarna trumpetar ut vårglädjen och tranorna seglar elegant förbi på uppvindar.Trastarna yrar omkring och låter som trasiga leksaker, bofinken sjunger sin ljuvliga försommarsång. En vacker blå kärrhökshanne defilerar över vårbruna ängar i jakt efter lite fyrbenta godsaker.

Nu väntar man bara på de riktigt långväga sommargästerna, ladusvalan och rosenfinken. Snart kommer de också och bilden blir komplett :)

Här bjuder jag och ett tornfalkspar på lite vårkänslor.

 

 

 

 

/Elsa

 


 

Kunglig värdighet

 

 

En pampig vårbild från Britt-Louise i Kalix som hade kameran redo vid färd i trakten av Sangis nyligen.

 

 


 

Hej!

Jag fick i dag se en havsörn som ruvade intill vägen.
Lite rufsig i “håret” kanske, men man blir väl det av att ligga vid vägen.

 

 

/Anders

 

 


 

Hej på er!

 

Måste bara berätta.
Det kom ju en stare sent på hösten 2009 till Abraur i kylan.
Den satt på fönsterbläcket i en skål där jag lagt malda nötter.
Jag trodde den skulle dö sista natten då det var kring –30 grader.
På morgonen satt den kvar och jag plockade in den den 29 november.
Kunde ju inte släppa den igen förrän det blev vår.
Byggde ihop flera burar men flygträningen var ju ändå lidande.
När jag på våren släppte ut Sture så hade han problem med att flyga.
Han blev kvar i 14 dagar vid min matning och blev starkare för var dag.
Jag köpte metmask som var favoritfödan samt krossade talgbollar, malda nötter mm.

 

 

I dag i Abraur sitter en orädd stare vid matningen.
Jo det skulle väl kunna hända igen.
Men en liten lustig sak hände.
Jag var ute med metmask och den hoppade gladeligen på det. Sen krossade jag en talgboll
som var Stures huvudsakliga föda under fångenskapen.
Även det gick den på.
Plötsligt blir den rädd för mig. Sitter en 30 meter bort i ett träd.
Jag går in.
Och då händer det.
Staren kommer och sätter sig på fönsterbläcket där jag fångade Sture.
Den går omkring där och tittar in. Just nu är skålarna med mald nöt borttagna.
Den kommer inte bara en gång för att inspektera utan flera.

 

 

Jag tror det ju inte.. Det kan väl inte vara Sture..... men....
Hade en hel vinter på mig att ringmärka Sture och gjorde det inte.
Det ångrar jag väldigt mycket.
Tror det finns skrivet om Sture i erat forum.
Nåja...nu måste jag ut med mer mask.

Mvh/-Anders

 


 

Lammet och strandskatan, text & bild av Tomas Hansen

 

 

 

 

Foton: Tomas Hansen

 

En sen eftermiddag i slutet av maj körde jag sakta längs Fyrvägen vid Ottenby på södra Öland. Ett par hundra meter norr om Långe Jan noterade jag att ett lamm lagt sig ner alldeles intill en strandskata som såg ut att ligga på bo.

Lammet tycktes gilla sin nyfunna kamrat medan strandskatan verkade besvärad och försökte med hjälp av näbben envist mota bort den närgångna uppvaktningen. Detta pågick under några minuter tills lammet reste sig upp och kissade för att sen fortsätta buffa på fågeln med nosen. Då fick strandskatan nog, reste sig, knep tag i förövarens öra och drog till!

/Tomas Hansen

 


 

Strandskatorna är på väg!

 

Idag, 11/4, kom ett trevligt mms från Fredrik Agerskov i Nässjö.

Årets första strandskator har dykt upp! Han såg ett par på en gräsmatta i ett bostadsområde nära en sjö och lyckades fota en av dem med mobilkameran.

 

 

Härligt vårtecken du hittade, Fredrik!

Och stort tack till dig för att du hörde av dig till oss Strandskator, och skickade bilden!

Nu vet vi här uppe i norr att de är på väg hit med våren.. Äntligen!

 


 

Rara fåglar hos Marita i Alvik!

 

Förutom den hungriga sparvhöken (som presenteras en bit här nedanför) har Marita även haft andra fina fåglar vid sin matning denna vinter.

Dessa bilder kom via mail från henne:

 

 

 

 

 

Gråspett, bergfink, skogsduvor..

Bergfinken har hon sett vid fågelbordet ända sedan i januari, vilket ju tyder på ett mycket tidigt vårtecken.. Inte förrän i slutet av mars brukar dessa finkar dyka upp här.

Likaså borde skogsduvorna befinna sig på betydligt sydligare breddgrader så här mitt i vintern.

Så här skriver Marita när jag frågar henne hur, och med vilken sorts mat, hon lyckats locka dit alla dessa fåglar:

 

"Jag har solrosfrön, jordnötter, talgbollar, talg och energikakor med insekter. När det gäller duvorna så var dom här kring 10 februari och ungefär en vecka. Det var 4 stycken som alltid kom tillsammans. Dom var väldigt skygga inte alls som dom duvor som brukar vara på stan. Jag blev verkligen förvånad när jag såg dom. Vi bor ju nedanför Älvsbyvägen i den äldre delen av byn så det är lugnare här än uppe i byn. Det har också växt upp en hel del skog på en del träden som inte ligger så långt från oss så det kanske är bra förhållanden här. Det är skoj när man promenerar runt byn för när vi kommer hem så kvittrar det som tusan. Nackdelen är väl att det blir dyrt. Men det roliga överväger."

 

Imponerande hur alla rariteter flockas hos dig, Marita! :)

Tack för att du delar med dig av dina spännande fågelbilder till oss andra Strandskator!

/Kirsti

 


 

Hej!

 

 

Jag skickar en bild på en sparvhök(?) som slog till utanför vårt hus. Det var svårt att fota för den höll till under trädet hela tiden. Jag har fler bilder men dom kanske inte är så aptitliga.

 

Hälsningar

Marita Torstensson

 

 


 

Ska vi leka??

 

Rävungar som leker eller en hermelin som slår frivolter i vårglädje har man ju varit med om. Men en busig älg hör nog till ovanligheterna!

 

 

Strandskatemedlemmen Anders Gustafsson från Abraure/Arvidsjaur fick dock vara med om ett lekfullt möte med denna storskogsinnevånare. Den stooora lekkamraten visade tydligt att den ville ha lite kul och svarade livfullt på Anders invit med kastade snöbollar.

 

 

Tack för bilderna Anders! och en fortsatt trevlig h-älg till dig och ni andra som är in på denna hemsida :)

 

/Strandskatorna

 


 

Reseskildring 15/9 2012 till Platanias, Kreta.

 

Ofta när vi reser är det tillsammans med familjen och vi blir ganska begränsade i fågelskådandet. Det är många viljor och inte är det alltid så kul att skumpa runt i en bil i värmen. Här är några tips på några fåglar och var du kan se dem när du åker till Platanias på Kreta i september om du inte vill bila runt på ön förstås.

 

 

Ett måste är att vara uppe före alla andra. Jag klev upp 05.00 varje morgon och ibland tidigare. Det går alltid att ta igen sig senare på dan. Dessutom är sängarna alldeles för hårda, sova kan man göra hemma. Det gäller att vara med när fåglarna vaknar, tänk att ha hela den underbara morgonen för sig själv. Nu hade jag turen att ha gubben som följde med och dessutom den bästa beskyddaren och guiden, hunden Rufs eller Lufs som han fick heta. Ingen aning om varifrån han kom eller vem som ägde honom, han bara fanns där.

 

Den vanligaste fågeln vid hotellet var Koltrasten och Turkduvan. Sammetshättan är också en av de vanligaste fåglarna på Kreta. Svalorna och gråsparvarna finns det också massor av, gråsparvarna blandar sig med spansksparv enligt fågelböckerna. Sparvarna hade vissa favorit träd där de samlades till kvällen och deras kvitter var öronbedövande, vi pratar 100-tals sparvar. Ni kommer omöjligt att missa dem.


Ett annat bra tips är att ta båten ut till ön Thodorou. Ta den längre turen, den som tar tre timmar, lite dyrare men ingen behöver ångra sig. Guiden är helt otrolig och han berättar om öns historia och vad som finns i havet, bl a bläckfisk. På denna tur får man snorkla vid två tillfällen. Hur som helst så får man inte gå iland på ön annat än den 12/6 varje år. Detta för att skydda de ovanliga getterna som heter Kri-Kri som har förökat sig till närmare 100 st under de år som förbudet varat.

 

 

På den västra sidan av de branta klipporna häckar Eleonorafalken och det var massor med Falkar, deras bon fanns på små klipphyllor.

 

 

På den Östra delen av ön fanns det Silkeshägrar, stiliga satt de på klippavsatserna och tittade på oss tokiga turister. Lite längre fram cirklade Örnvråkar runt, de gjorde retfulla dykningar mot Eleonorafalkarna. Även Medelhavstruten fanns där. Säkert många andra arter också men det var svårt att fästa blicken i kikaren pga dyningarna.

 

 

På ön bor en ensam gubbe, vilken lyckans ost. Han är någon sorts nationalparksvakt. Djurens och fåglarnas beskyddare.

 

Om man går ca 1 km från Platanis centrum mot sydväst, antingen längs med stranden eller längs med vägen som går genom Platanias, så kommer du till en flod som heter Lardanos. På våren gör den rätt för sitt namn men på hösten är den mer som en å. Här häckar kungsfiskaren, gav mig attan på att få en bra bild på denna färgranna fågel, därav dessa tidiga morgnar. Idogt arbete lönar sig alltid för en morgon så satt det en ungfågel alldeles ute vid vattenbrynet. Så vacker den var, ung och oerfaren, den hade kommit för nära de stora vågorna men efter att ha fått några fina bilder så lyfte den och flög iväg. Visste att de häckade någonstans längs med Lardanos för vid mynningen ut till havet så fanns massor med småfisk. Hade sett föräldrarna dyka efter mat si så där var femte minut.

 

 

Just vid denna flod såg vi också Silkeshäger, Rörhöna, Rallhäger, Kråkor och Smådopping. Vi såg även Svartstork flyga förbi och en stor flock av Gråhägrar. Så missa inte Lardanos på hösten, du kan dessutom vada över floden om det inte har regnat och floden är för strid.

 

En av morgnarna så såg vi några ungdomar som höll på med något på stranden. Vi gick fram för att kolla vad det var. Carettasköldpaddor hade kläckts under natten och nu höll ungdomarna, volontärerna, på att hjälpa dem ut till havs. Dessa små sköldpaddor kan bli över 100 kg som vuxen. Helt otroligt och man blir väldigt imponerad, hur kan det vara möjligt? De var mindre än min handflata! Om de inte hjälper dem ut till vattnet så kan Kråkorna ta dem eller så irrar de iväg till en pool istället, om inte någon turist trampar ihjäl de små stackarna innan de är framme vid havet, dessutom sköljs de ofta upp på land igen.

 

 

Dessa tidiga promenader på stranden kan med glädje bytas till en och annan sväng upp mot bergen. Olivlundarna är underbara i morgonljuset. En och annan bondgård finns det också en bit bort från hotellen. Fåglarna sjunger så fint på morgonen, senare på dan blir det alldeles för varmt för sång, då tar även fåglarna siesta.

 

/Gunborg Stenvall

 


 

I februari

 

Äntligen känns det som att det börjar dra mot vår:)

Här några bilder från en skidtur i ett bedårande väder. Mer av detta tack!

 

 

 

 

 

Foto: Elsa

 


 

Hej fågelvänner!

 

Vill bara visa er alla ett prov på Luleås fantastiska isdjurskonst.

 

 

Den här vitryggiga hackspetten i snö och is är Luleå kommuns 28:e isdjur i vår stadspark.
Den flera ton tunga pjäsen är också en isrutschbana till glädje för alla barn men också många vuxna. Iskonstnären heter Hans Englund och blev för övrigt vald till Årets Luleåbo 2012.
Bilden tagen i 18 graders grinig köld -men vackert är det med all rimfrost och gnistrande snö och is och fina lamparrangemang i parken. En park som också ett år valdes till Sveriges vackraste vinterpark.

 

 

Och ytterligare en upplysning gällande vitryggiga hackspetten: I Norrbotten har vi ett häckande par som fick ut en unge i somras :)

Foto: Elsa

 


 

Tallbitar i januari 2013

 

I vinter är det tallbitsinvasion i Norrbotten. Överallt dessa härliga fåglar i hallonrött eller mossbrungrönt.

Härliga färgklickar i kalla januari.

Foto:Elsa

 

 

 


 

Lappsparv

 

Marita Torstensson i Alvik fick en trevlig obs några dagar in på nya året.

En lappsparv besöker hennes matning.

 

 

Foto: Marita Torstensson.

 

 


 

På väg...

 

Vemodets sång ljuder över våra nejder dessa dimmiga hösttunga dagar.
Några bilder från Råne älv Alla Helgons dag när 30 sångsvanar rastar i älven innan färden vidare söderut.

 

 

 

 

 

/Elsa

 


 

Hej i höstregnet:)

 

I helgen (6-7/10-2012) har arrangemanget Euro Birdwatch ägt rum över hela Europa.

 

 

Strandskatorna Elsa och Marie tog en skådartur ut till Alviksgården och byn Ersnäs utanför Luleå. Vi fick se runt 150 tranor och ett par hundra svanar samt två mycket sena ladusvalor. Vi hörde också en rödhake och noterade mycket kråkor och björktrast .

Trots gråvädret med regninslag så var det en fin skådartur.

 

 

I lördags tog jag bilderna på gräsänderna på Östermalm, kuligt fågelhus kommunen satt in i dammen :) Fåglarna verkar gilla det.

 

 

Foto/text Elsa

 


 

Härom dagen..

 

...raskade en liten räv in på min gård. Och hittade sig ett skrovmål i form av en sork. Mickel var helt okunnig om att jag smög mig på honom medan han käkade. Räven i fråga var riktigt fin i pälsen och svansen tjock, ingen rävskabb där inte. Skoj att få se storskogens invånare så nära.

 

 

 

 

Ps. På fjärilsfronten har sommaren varit rätt fattig på arter men de som kommit har varit sådana jag aldrig sett förr, märkligt. Dock har sorgmanteln kommit i år igen och nu i sena september har jag sett flera fräscha fina exemplar runt om i kommunen.

 

 

/Elsa text och bilder

 


 

Hej hej!

 

Idag ringde Jacqueline och Billy och sa att det var en mandarinand i dammen vid universitetet (Luleå) så då skyndade jag mig dit och där var den!

 

 

Där simmade den omkring med ett gäng gräsandshonor. Den verkade trivas där så förhoppningsvis stannar hon kvar ett litet tag :)

 

 

 

Mvh Mattias

 


 

Hej alla !

 

Hösten närmar sig efter en förhoppningsvis väl avnjuten sommar. För min del har odlandet har fått stå tillbaka på grund av trasigt knä och fågelskådandet har företagits från tomten men det är synd att klaga -det kunde va värre :)

 

Ett rosenfinkspar har glatt och har sannolikt också fått ut ungar. "Vråken flög bara för-BI i år" men annat trevligt har visat upp sig som rödhake vilket jag inte hade en susning att jag hade häckandes vid tomten. Jag funderade i veckor vad det där skarpa tick-tick ljudet kom från men så såg jag individen (ja jag tror i alla fall att det är en juvenil rödhake jag fick på bild. Rätta mig så gärna om jag har fel!!)

 

 

Vidare en "galen" storspov som envisades med att sitta i en hög gran.

 

 

Havsörn och fiskgjuse har hälsat på och en massa annat. En helt ok skådarsommar med andra ord. Hoppas ni har haft samma! Skriv och berätta och bifoga gärna bild.

 

 

Nu sätter hösten in -vemodets tid när vi ska vinka av sommargästerna och börja ladda för de som ska glädja oss vid fågelborden kommande kallperiod.

Jag har flyttat mitt fågelbord närmare fönstren och gett det en upprustning, rödfärgat, vitmålat och lagat taket med plast och tjärpapp.

Stolt hantverkare :) :)

 

Ja nu är det ju snart dags att fylla på med frön om du nu inte är en sån som matar hela året runt. Jag själv satsar på vintern.

 

 

Ute på Strandskatornas officiella matning (Kallaxrondellen Luleå) är det ännu för tidigt att dra igång men självfallet ska det bli matning där i år igen, och generösa som vi skator är så kommer vi säkert att förgylla en och annan skogsmatning i kommunen med lite nötpåsar eller talgbollar.

Fågelmat kostar så vill du som läser detta bidra med en liten slant får du gärna göra det. Jag kommer att dra igång en fikautlottning på mitt jobb. Jag bakar ett antal kakor som sen säljs till hugade kollegor vilka i och med kakköpet deltar i en utlottning av något hemlagat gott, sylt/ gelé, eller nåt i grönsaksväg eller en blomma. Det blir mitt bidrag. Vad kan du hitta på? Välkommen att bidraga!

 

 

Hoppas vi ses snart ute i markerna!! :)

 

 

/Elsa text och bilder

 

 


  

Hej!

 

Detta hände utanför mitt köksfönster.

 

 

Hälsningar
Marita Torstensson


 


 

Hej

 

Jag skickar några bilder av en stenknäck som besökte mig i dag. Den är knäppt genom köksfönstret hemma i Alvik.

 

Det är så kul när det kommer fåglar man aldrig sett förut. Jag blev så upphetsad när jag såg den så att jag fick inte kameran i ordning och så for den.

Jag hann bara se att det var något orange. Tur nog så kom den tillbaka och då var jag redo.

 

Hälsningar
Marita Torstensson

 

 

 

 

 

 

..och dagen före midsommarafton så hälsade även en hona på.

 

/Marita

 


 

Strandskatan Marie och hennes unga släkting Alva som är en duktig fotograf var med om en spännande händelse för några dagar sen. Här berättar Marie.

 

Möte med lappuggla

"Jag hälsar på hos famijen Åberg i Ersmarksbodarna i Skellefteå och blir ombedd att åka och handla. Jag och familjens dotter Alva sätter oss i bilen och åker i väg, när vi kört en bit ser vi en Lappuggla ganska nära vägen.

 

Den är jättefin! Man borde ta en bild men vart är kameran!? Hemma!! Förstås!! Vi ringer efter den och vi har tur för ugglan sitter kvar.

Men just som kameran anländer kommer en lastbil och stannar bakom oss. Äsch! Nu missar vi nog chansen att ta kort av Lappugglan trodde vi men till vår stora förvåning så sitter den kvar och Alva fick de här fina bilderna:) Tur att vi blev ivägskickade för att handla :)"

 

 

/Marie och Alva foto

 


 

Fjärilsövervakning i Luleå

 

Intresserad av fjärilar?

 

Det finns chans till spännande upplevelser här framöver. Snart kan kartfjärilen vara här och den hotade violetta guldvingen är väl värd att spana efter.

 

Violett Guldvinge. Foto: Magnus Unger.

 

Det är Lars Petersson från svensk dagfjärilsövervakning, ekolog på Lunds universitet, som tipsar oss om intressanta möjligheter för kommande sommar.

 

”En av landets och Europas allra mest hotade fjärilar, violett guldvinge, är sedd i Luleå skärgård på 2000-talet, ute på Hindersön.

Den kan mycket väl finnas kvar dels där och dels på andra platser.

Den finns på finska sidan av gränsen och nere i Umeås skärgård. Klart värd att leta efter!" förklarar fjärilsexperten som för övrigt besökte Norrbotten för några veckor sedan.

 

Lars nämner också kartfjäril, som faktiskt har kartbladsliknande mönster på sina vingar.

Arten är aldrig observerad i norra Sverige men har i sin utbredning setts på finska sidan i höjd med Haparanda. (Klicka på kartan här bredvid!)

 

Lars Pettersson förklarar att han inte skulle bli förvånad om den passerar Torne älv över till Norrbotten vilket år som helst. Kanske redan i sommar, så håll koll.

 

Intresserad av att bli dagfjärilsövervakare? Hör av dig till dagfjarilar@gmail.se för vidare anvisningar.

 

/Elsa

Kartfjäril på våren. Foto: Lars Pettersson.

 

Kartfjäril på sommaren. Foto: Fredrik Östrand.

 

 


 

Vårhälsningar!

 

Från Hannu i Finland har denna fina bild på en pärluggla landat här på vår sida.

 

 

Fler av hans foton finns på bloggen: http://hannusfgelochnaturblogg.blogspot.se/

 

 

 

 

Valborg i Alvik o annorstädes

 

Vad tror ni om denna Valborgsbilden av Strandskatornas nya samlingslokal:) vårdagsladan:)

 

 

På Valborgsmäss var det närmast båt som gällde för att ta sig ut dit vi vandrade på tjockt snötäcke bara för en dryg vecka sedan.

 

 

I Ersnäs denna flock med grågås och sädgås och i Alvik ett strävsamt tranpar.

 

 

/Elsa text och bild

 


 

Gammelstadsviken lördag 28/4

 

Dagen började med en väldigt snöig och blöt promenad till fågeltornet, när vi kom fram stod kängorna på tork och vantarna hamnade på fötterna istället, så inte fötterna blev allt för kalla medan det andra stod på tork.

 

Det blev jag, Billy, Jacqueline och Marie, och sedan kom två kompisar till mig för att grilla lite senare, men dom var måttligt intresserad av havsörnen som cirklade över oss.

 

Vi såg sammanlagt 36 arter som vi kunde identifiera; 4 st havsörnar, 2 blåa kärrhökar, 2 kungsörnar, 4 fjällvråkar, 1 ormvråk, 3 brun kärrhök, skedand, bläsand, sothöna, gräsand, skogssnäppa, björktrast, talgoxe, svartmes, kricka, grågås, skrattmås, fiskmås, korp, rödvingetrast, sävsparv, trana, knipa, sångsvan, snatterand, tofsvipa, sädesärla, sädgås, silltrut, bofink, ringduva, havstrut, gråtrut, kanadagås, storspov och kråka.

 

Så det var definitivt värt strapatserna för att komma dit!

Det var en härlig och solig skådardag i Gammelstadsviken!

 

/Mattias

 


 

Pilgrimsfalk vid Strandskatornas lada i Alvik!

 

Hej igen!

Har varit vid grisfarmen idag, 23/4, och sett två pilgrimsfalkar.

Mvh, Leif

 

 


 

 

Hej!

 

Jag heter Marita och bor i Alvik. Jag vet inte så mycket om fågelskådning utan det mesta jag fågelskådat har jag gjort genom köksfönstret eftersom vi matar fåglar och vi har haft jättemånga gäster vid vår matning.

 

 

Jag gillar att fota fåglarna. Jag har identifierat 14 olika arter som varit vid fågelmatningen. Jag hade förresten den första staren hos mig redan den 21 mars.

 

 

I dag (22/4) fotade jag 2 tranor som parade sig i Alvik.

 

 

 

 

Hälsningar
Marita Torstensson

 

 


 

Hej!

 

Tänkte skicka några bilder jag tog vid Hornborgasjön. Såg att det redan fanns en men kan ju inte bli för mycket fåglar ;)
Var ett jättetrevligt besök då jag såg 37 arter under dagen, bl.a spetsbergsgås, mindre sångsvan, salskrake, gråhakedopping mm.

Ser fram emot ett nytt skådarår med strandskatorna!

 

Mvh
Mattias Öberg

 

 

 

Klicka på fotona för att se dem större!

 


 

Hej!

Jag skickar en bild från Trandansen, besöksplats vid Hornborgasjön.

En god vän till mig, Irené Eriksson, har varit där förra veckan och fotograferat.

Hälsningar Vanja Lövgren

 

Lite tranor från platsen Trandansen

 

(Klicka på fotot för att se det större!)

 

I förrgår, den 4 april, var det nytt rekord enligt Falköpingstidningen, 26 500 tranor vid Trandansen.
Hälsar Irené

 


 

Glad påsk alla strandskator......

 

Några bilder från min fågelmatning.....även Mickel räv har hittat hit!

 

 

 

 

 

 

/ Gunilla Falk

 


 

Bläsgåsflock i Piteå 2/4-2012

 

 

Tidiga och ovanligt många gästar nu tio bläsgäss Piteå. Gässen rastar sen några dagar nere vid båtmuseet. Gässen är tämligen orädda och kan ses på rätt nära håll.

 

Foto:Elsa

 


 

Vårens första vipa längtade till Elsa i Mediahuset :)

 

 

Här obsades den i lördags den tionde mars kl 20.30 och på söndag strax efter 11.00 lättade den på vingarna och visade att den var vid prima liv:)

Marie Markström och Elsa hade turen att se den och se den flyga iväg.

 

/Foto & text: Elsa.

 


 

Fågelräkning 29/1-12

 

Jag och Marie M var en riktig fågelsväng i Luleå i dag söndag och på Hertsön, vid Storskrattmyran blev vi riktigt omsvärmade av massor med småfågel men också nötkråkor, minst 6 stycken som kom mycket nära och förärade oss en lustig repertoar med ljud, allt från hesa krax till rena härmningar av småfåglarnas spröda sång.

En kul upplevelse! Och så här såg det ut:

 

 

 

 

Lägg märke till talgoxen i övre delen av ena bilden. Talgoxen som varje år ligger i topp på listan över flest skådade individer under räkningen "Vinterfåglar inpå knuten".

 

Ute vid Gräsörenbron där det i år är mycket stora ytor öppet vatten såg vi fyra! sångsvanar, varav två ungfåglar. Känns märkligt att se dem i januari.

 

/Elsa foto och text

 

 


 

Få fåglar fick påfyllning

 

 

Ganska tyst var det i skogen nu i söndags, 8/1.

 

Men två tofsmesar dök upp, en svartmes och lite talltitor och en talgoxe.

 

/Elsa

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Större turturduva i Munksund

 

I Munksund, Piteå, vistas sen några veckor tillbaka en rar större turturduva. Fågeln kan vara av den ovanliga rasen meena vilket är under utredning.

 

Fågeln uppehåller sig på en privat fågelmatning och är oskygg.

Den har flugit rejält fel och skulle egentligen vara på betydligt varmare breddgrader nu som exempelvis Indien.

Tur för den stackarn att vi har en mild vinter.

 

 

Tack till Lars Sandberg som tagit bilderna på fågeln och upplåtit dem att användas fritt av vårt nätverk.

/Elsa

 

 

 


 

Nyårsafton - Fågelmatning

 

 

 

 

 

GOTT NYTT ÅR önskar Kjell och Vanja.

 

 


 

Ugglor i mossen ;)

 

Ja, det anade nog ornitologen Jan Bergström från Luleå när han i fredags morse, 21/10, besökte Strandskatornas officiella matning vid Kallaxrondellen. För plötsligt hörde han ett läte och pang så satt det en snabb sparvuggla på fågelbordet!

Den var ute efter lite fredagssnacks i form av bland annat tofsmes. Som tur var, eller kanske i och för sig tråkigt nog, så fick sparvisen inget napp denna gången.

Men Janne var snabb han och fick en fin bild på det hela.

Den tackar vi så mycket för!!!

 


/Elsa text, Jan Bergström foto

 


 

Prärielöpare

 

Här kommer bild på Prärielöparen efter önskemål.
Fotograf: Rode Nordin.

 

Båda bilderna är tagna på Stornäsets naturreservat på Alnö i Medelpad. Alnö är en ö utanför Sundsvall, och man passerar Alnösundet via Alnöbron när man åker dit. Stornäset är Medelpads fågellokal nummer ett, ingen annan lokal har så många arter rapporterad från Medelpad som just Stornäset. Prärielöparen såg jag där första gången och fotade den 17 September. Det är en 1K fågel.
Den 29 september är den rapporterad på Svalan och nedersta fotot som presenteras här är taget i lördags, den 1 oktober.

Prärielöparen sågs sista gången den 6 oktober på Stornäset, då den försvann efter att ha befunnit sig där i tre veckor. Förmodligen var det kylan som fick den att dra vidare.

 

Nu har det dykt upp en Prärielöpare till, denna gång vid Västerbottenkusten. Taigasångare är en annan art som varit synlig både i Hälsingland, Medelpad och Ångermanland de senaste dagarna. En art jag skulle vilja se är Lappmesen.

Lappmes är inte så ofta skådad i Medelpad. På Åstön som är en ö tillhörande Timrå kommun har den setts ungefär den här tiden på året. Kanske åker vi dit på lördag och kollar. Åstön är också en av fågellokalerna i Medelpad.

 

Mvh Rode Nordin

 

(Fler foton på bloggen: www.rodefoto.se/ )

 


 

Pilgrimsfalk

 

Hej.

Skickar denna bild på en pilgrimsfalk som nyss slagit en storspov uppe i Udtja.

(Fotograferat i maj 2010.)

/Rune

 

 

 


 

Hej!

 

Vi har matat lite med bl.a. jordnötter i torpträdgården i sommar och haft mycket stor glädje av alla fåglar som kommit på besök. Den enkla matningsplatsen är precis i närheten av vårt trädgårdsbord där vi sitter och fikar och äter.

 

Vi hade bl.a. ett gäng med ganska nyutflugna talgoxar på besök i juni, förmodligen från samma kull.

 

3 av dem tappade helt plötsligt alla sina stjärtfjädrar! Först spretade fjädrarna precis rätt ut åt alla håll och nästa gång kom den lille ungen svirrande som en liten "flygande tunna" utan stjärt. De tycktes dock manövrera utmärkt ändå.

 

 

Vi vet inte varför talgoxarna så snabbt blev stjärtlösa, de var ju nyss flygga och fjäderdräkten var ju helt ny. Hade de legat trångt i holken? Någon sjukdom/defekt?
Vi har frågat flera andra skådare, men ingen har något svar eller sett liknande.

Tilläggas skall att de tre ungarna förmodligen fått nya stjärtfjädrar, i alla fall så har vi inte sett några svanslösa under resten av sommaren :-)

 

 

Ungarna blev självständiga mycket snabbt trots att de inte var så gamla. Flera av dem kom ofta flygande helt ensamma från skogen, utan sällskap av fågelföräldrarna, hämtar jordnötter som de klämde fast mellan klorna och käkade upp på plats.

 

 

Talgoxarna håller sig kvar i trädgården fortfarande och när vi kommer till torpet med bilen så flyger de direkt till matningsstället och sätter sig att vänta för att få påfyllt!

 

 

Här kommer även en film på vår favorit, den kräsna nötväckan som alltid väljer bland en massa nötter innan den är nöjd och flyger iväg för att gömma:

 

 

/Mvh Mari Friberg

Ps. Fler bilder finns på bloggen: http://miansblogg.blogspot.com/

 

 


 

Lavskrikor

 

Hejsan, när jag var ute i skogen i går, träffade jag på de här härliga lavskrikorna.

Jag hade tagit med mig bröd ifall jag skulle råka på dem.....
Dom är verkligen charmiga och orädda fåglar, som i folkmun har många namn....rudolle, fläskolle mm.

 

Bilderna är tagna i skogarna runt Luvos, där jag tillbringar all min fritid....håll till godo!

/ Gunilla Falk
Jokkmokk

 

 

 

Se fler Lavskrika-foton i Galleriet!

 

 


 

Fågelskådning - Rastplats väg 97

 

Kjell Bergqvist bjuder oss på en film från en mycket fågelrik sandrevel ute i Lule älv! Filmat på morgonen idag, den 10/8:

 

http://vimeo.com/27531859

 

Det är minsann inte slut på fågelskådartillfällena ännu för i år!

 


 

Starar


Jag är 53 år och uppfödd på landet. När jag var barn och mycket ung var stora starflockar något helt naturligt. Kommer ihåg när jag kom hem från skolan och hela gården var full av starar. Vår och höst, det bara glänste av dessa ivriga fåglar som for som moln runt gården och över ängarna. Sen försvann de. Nästan helt. Inte en enda, år efter år. Vart var dom?

 

Till i fjol sensommar -helt plötstligt en flock på över 200.. Lycka!! Och i år hade jag ett besök av en större grupp ungstarar, de lever-de finns det känns så bra. De hör tlll, hoppas det får fortsätta så.

 

/Elsa text och bild

 

 


 

Nötkråke-fest

 

När cembratallens stora kottar mognar så kommer en kul gäst flygande.

Nötkråkorna samlas till sommarfest. Och i år har kottarna mognat rekordsnabbt här i Norrbotten.

Orsaken förstås det nästan tropiska sommarväder vi haft nu i en snart en månad.

Den här individen och ytterligare en, som knappast brydde sig om att jag smög mig ett par meter inpå, fick bråka med ett par högljudda ekorrar.

 

Elsa text och bild

 

 

Klicka på bilderna för att se bildtexterna!

 


 

 

Rosenstare i Piteå, 15/7-11

 

I fredags upptäckte fågelskådaren Sven-Erik Sundberg, Munksund, en rosenstare i centrala Piteå.

 

Denna art är en första klassens raritet i vårt län, och även på sverigebasis är fyndet speciellt!

 

Arten förekommer regelbundet häckande som närmast just norr om Kaspiska havet och Svarta havet, så fågeln i Piteå har kommit på rejäl avdrift. Skälet till detta står säkert att finna i att det både under våren och sommaren tidvis har varit starka högtryck öster och sydost om Sverige. Med de vindar som då normalt råder kan olika fågelarter med mer östlig utbredning få rejäl medvind och flyga långt mot nordväst, långt upp i Finland och norra Sverige.

 

En gammal rosenstare är lätt att känna igen. I storlek och form är den nästan identisk med en vanlig stare, men de kraftiga inslagen av skär/ljusrosa färg på rygg, gump, buk och näbb avslöjar direkt vilken art det rör sig om!

Rosenstaren i Piteå har åtminstone till i söndags förmiddag varit relativt lätt att få syn på där den har födosökt mellan Timmerleden och Södra hamnen, ofta tillsammans med vanliga starar och på en relativt begränsad yta.

 

Den sällsynta gästen har dessutom under helgen fått sällskap av fågelskådare från när och fjärran, som sällan har behövt leta särskilt länge innan de har uppnått målet med sin resa till Piteå!

 

Text & foto: Lars Sandberg i Öjebyn.

 


 

Hej alla skator

 

Hoppas att sommaren är bra för er så här långt och att ni har tid att vara ute i naturen.

 

Ville bara dela med mig av ett roligt besök som jag hade på min gård härom natten. Mickel räv slog sina lovar alldeles inpå huset, sökte sork förstås.

 

Jag hade fel objektiv på kameran och fick byta i flygande fläng men fick några hyfsade bilder genom köksfönstret :)

 

Det är på nattkröken som naturen verkligen vaknar till och man får se oväntade saker:)

 

/Elsa

 

 

 

 


 

Overklig upplevelse på havet

 

Tog båten till Norge.
Jag är ingen fimare.
Men som tur var hade jag just införskaffat en kamera.

Först ett 20-tal vilket var nog så helt sjukt häftigt och efter ett tag var hela fjorden full.
En helt overklig upplevelse i min lilla 5-metersbåt. Flera av dom här var större än min båt.
Passerade omkring och under båten i klasar. Helt juvligt overkligt.
Långfenad grindval 2-4 ton samt nyfikna ungar.

 

/Anders

 

 

Se fler av Anders fina valfoton i Galleriet och titta på hans videofilm från upplevelsen HÄR!

 

 

 


 

Lyckad skådar"väcka" i Öjebyn!! ..och i Sävast! (Juni 2011)

 

Nu har ett nötväckepar i Öjebyn/Piteå lyckats med sensationen här uppe i norr, att få ut en kull med ungar-den första kända kullen av rasen sitta europea här i Norrbotten. Vi Strandskator har härmed nöjet att få visa er de små underverken:)

 

Läs också gärna artiklarna i Norrbottens-Kuriren om tilldragelsen- se länk:

"Vilken Väcka i Öjebyn".

 

Stort Tack! till Lars Sandberg "pappa" till väckorna och observationen för att vi får publicera dina intressanta bilder utan kostnad!! Och lycka till med den fortsatta spaningen.

/Strandskatorna

 

Och i Sävast..

 

..precis samma kväll som detta fina nötväckematerial kom in via mail till vår hemsida från Elsa & Lars fick jag äran att själv få ta del av hur en av "mina" Sävastnötväckor matade en unge högt uppe i en risig och tät gran!


Paret nötväcka som regelbundet besökt min matning under de senaste åren har nu alltså lyckats med häckningen! Eller..snarare: Jag har äntligen lyckats få syn på en av deras ungar! :)
För det kan ju hända att de häckat redan förr om åren men inte kommit så här nära för att visa upp sin familj för mig..


Därmed borde jag nu kunna fira fyndet av den 2:a kända kullen av rasen sitta europea här i Norrbotten! Kul!
Och självklart skickar jag ett stort Grattis till Lars som slog mig med några dagar.. :)
/Kirsti

 

 


 

Fågelinventering på Haparanda Sandskär 16-19/6

 

En helgexkursion till Haparanda Sandskär, anordnad av NOF.. Fågelinventering.. Sol & trevligt umgänge.
Av de 13 deltagarna var denna gång fyra stycken Strandskator och jag är riktigt glad att jag fick vara en av dem som deltog!

 

 

Så här ”dagen efter” känns det i benen att vi vandrat flera mil runt på den vackra ön, huvudet känns lite tungt efter alltför få timmars sömn (det är ju ljust dygnet runt, så inte har man tid & ro att sova när fåglarna sjunger överallt!) och än så länge har jag nog inte lyckats smälta riktigt alla fina fågel- och djurmöten som jag fick ta del av under fredag-söndag.
Men en mycket minnesvärd och härlig helg blev det.

 

 

Exkursionens huvudpunkt, inventeringen av häckande fågel, gick av stapeln kl. 03:00 på fredag morgon. Alla deltagare utförde räkning av alla hörbara och synbara fåglar efter en sk. linje- och punktinventering. För min del var det första gången jag deltog i en inventering av detta slag så det var riktigt intressant.
När den var avklarad ägnades resten av helgen till ”fritt skådande”. Allt som sågs noterades i anteckningsböcker och på kvällarna samlades vi för gemensam artgenomgång.. Totalt drygt 100 arters sågs/hördes under helgen!

 

 

Ett antal av dem var mer eller mindre rariteter, exempelvis lundsångare, smalnäbbad simsnäppa, småsnäppa, busksångare och sist men inte minst (trots namnet! )söndagens skådarhöjdpunkt: en mindre flugsnappare.

Av dessa fyra arter lyckades jag själv bara ”kryssa” busksångaren och småsnäppan.. Men det räckte gott och väl för min del! Jag hade ju fullt sjå med att hinna njuta av alla mer ”vanliga” men för mig inte alls dagligt förekommande arter som till exempel småtärnor, roskarlar, labbar, havsörn, gransångare, törnsångare, ärtsångare, svarthätta, göktyta.. och äkta strandskata! :)
Listan kan göras ännu mycket längre och jag kan bara konstatera att Haparanda Sandskär är en helt underbar fågelö!

 

 

Och inte bara fågelö förresten.. Jag insåg nämligen på fredagskvällen att jag för ovanlighetens skull fotograferat mer däggdjur än fåglar.. vilket faktiskt inte hör till vanligheterna när det gäller mig.
Det finns fler bilder från min kamera presenterat i Galleriet, och som vanligt gäller: Klicka på bilderna för att se bildtexten!

 

/Kirsti, text & foto

 

 

 


 

Militärt skyddsobjekt? 30/5-2011

 

Kampen för överlevnad i naturen kan ibland te sig något märklig.

Inne på militärt område borde man vara lite säkrare resonerade kanske denna tärna som anordnat sitt bo mitt på A 9 kasernområde (notera bandvagnspåret tvärs igenom boet).

 

Fast den måste ha muttrat lite för sig själv när en hel artilleristridsgrupp dundrade förbi den i måndags morse.

 

Envist ligger den dock kvar och blänger mot förbipasserande soldater och militärfordon.

 

Som tur är har någon vänlig själ spärrat av området runt om den men om det är klassat som militärt skyddobjekt förtäljer inte historien.

/Per Fredriksson

 

 


 

Tio små biätare, maj 2011

 

Ja faktiskt så var det hela 10 stycken exotiska biätare som plötsligt landade i Sorsele i dagarna.

Ornitologer från när och fjäran har kommit strömmande för att beskåda den märkliga tilldragelsen. Dessa otroligt färggranna och vackra fåglar har tydligen lockats att ta fel kurs på grund av varma ostvindar.

 

Ingemar Olofsson, Malå fåglar, var en av de lyckliga som åkte och tittade på denna ornitologiska sensation.

Han bor i Malå kommun i Södra Lappland och hade rätt nära till kan man säga.Vi tackar så mycket för att vi får visa er denna fina bild -som han tagit- alldeles kostnadsfritt.

Titta och njut.


/Elsa

 

 


 

Fågelbilder från Stockholm!

 

Här kommer några av skådarbilder från stockholmstrakten. Vi hade sommarsol, så bilderna är tagna i motljus, inte bästa kvalitén.

 

 

 

Nu är sommaren här! :-)

Ha det bra och ha en god skådarsommar!

MvH Ulricha.

 

 


 

Mörön & Kallax 10/5-2011

 

En liten skådarsväng ut till Mörbankens våtmark och Kallax strandängar gav fin utdelning i en vacker kväll.

 

 

Vid Möröbanken hela tre havsörnar som visade upp sig tillsammans, den ena fångade en tung fisk och höll sånär på att dränka sig. Den fick simma en god bit till en fast tuva! Det såg verkligen dramatiskt ut.

Över området svävade också en brun kärrhök som visade upp sig både länge och nära. Den hittade kvällsmat på ängarna.

 

 

I Kallax 20 granna myrspovar som lyste i den vackra kvälssolen och en roskarl som patrullerade strandremsan.

Över allt detta svirrade två somriga ladusvalor, och i vattengölarna badade en oskygg storspov. En fin skådarkväll.

/Elsa & Marie

 

 


 

7:e maj 2011

 

Ornitologen Ingrid Sandahl, Kiruna, har avlidit.

En trivsam och hjälpsam person och fågelvän och föreståndare för Haparanda-Sandskärs fågelstation.

Ett mycket sorgesamt besked denna den vackraste av vårens dagar.

 

/Strandskatorna


 

 

 


 

Fiskgjusar i Jokkmokk

 

Här kommer några bilder på fiskgjusen....det speciella är att deras bo raserades under en vinterstorm och vi är alla oroliga om dom ska bygga upp det igen...
Nu har paret dykt upp och börjat bygga........vi väntar med spänning på fortsättningen...!

/Gunilla Falk

 

 

 

 

 

 


 

Våren i Alvik 2011

 

Svan, svan och åter svan och så någon trana här och där och en pilgrimsfalk.

Men alla fåglarna höll sig på långt avstånd.

Hoppas denna snabba vår ännu kan erbjuda lite tillströmmande gäster från skyn.

 

/Elsa text och foto

 

 


 

Rörhöna i Brändön, april 2011

 

Ett väldigt udda besök har familjen Wikman i Brändön norr om Luleå just nu.

 

Det är en rörhöna, en av tre besökande i länet just nu. Familjen berättar att fågeln patrullerar runt deras hus varv på varv och att det ser ut som att den speglar sig i husets källarfönster när den stannar upp.

 

Just nu har alltså tre rörhönor observerats i Norrbotten, en i Vidsel, en i Luleå vid Värmeverket mot Uddebo och så denna individ alltså.
Strandskatorna tackar för att fick ta del av familjen Wikmans fiina bilder och historien. :)

/Elsa

 


 

Hej!

 

Var till NilsPersa-skogen i söndags, 27/3.

Hade hoppats höra eller få syn på gråspett men nix, endast större- och tretåig var där.

 

Men då lyckades jag resta upp denna kompis. Hade den så nära som en meter.

Sedan hade den med sig hela kopplet med mesar.

 

Hittade även en ny ticka för området.

Spår efter mindre hackspett i albården på några platser.

 

mvh/Sture

 

 

 

 


 

Ugglelyssningen den 27/3-11

 

Klockan 18.00 på söndagskvällen åkte drygt tio personer ut på Ugglelyssning norr om Luleå.

NOF arrangerade turen och med oss som guide hade vi Krister Jakobsson.

Det blev ett antal mil körda efter mindre skogsvägar och med jämna mellanrum stopp efter vägen då vi alla klev ur bilarna för att lyssna efter ugglerop.

Trots ihärdigt lyssnande och Kristers suveräna ugglehärmningar lyckades vi inte höra annat än sparvuggla. Men den hördes desto tydligare, och kom riktigt nära oss när Krister lockade på den. Trevligt!

 

Med på turen fanns fem Strandskator och ytterligare en av deltagarna gick idag med i vårt gäng! Hon och hennes man har gjort en fin dokumentation från ugglelyssningen. Klicka in på följande länk och ta del av både ljud och bild:

http://krysslistor.blogspot.com/ och leta upp inlägget från 27/3-11.

 

Själv har jag inga bilder från turen.. Lämnade kameran hemma eftersom vi skådade i skymning/mörker.

 

/Kirsti

 


 

 

Senaste Nytt 26/2: Facebook & Öppet Fotoalbum!

 

Nu finns vi på Facebook!

Ja, nu har Strandskatorna äntligen fått ny luft under vingarna och landat ute på FB!

Gå in och Gilla oss på vår sida "Nätverket Strandskatorna", och skriv gärna en hälsning eller två i loggen!

Stort tack till Eija som fixade till vår Facebooksida denna lördageftermiddag!

 

Nu finns även en nyhet i vårt Galleri här på hemsidan: Strandskatornas Fotoalbum.

Det är ett fotoalbum öppet för oss medlemmar. Där kan alla med lösenord själva ladda upp foton!

Läs instruktionerna i albumet och lycka till med publiceringen av foton! Hoppas det kommer in många trevliga vårhälsningar från hela vårt avlånga land och från grannländerna.

Observera att lösenordet till albumet är det samma som till vår Medlemslista. Alla som anmält sig som medlemmar har fått lösenordet via mail. Om du saknar lösenordet eller ännu inte är medlem men vill bli det: Maila till strandskatorna@panatet.se så skickar jag mail till dig!

(Det går fortfarande utmärkt att ävan maila in sina foton och texter till mig på adressen ovan! Då lägger jag ut det på hemsidan.)

 

/Kirsti

 


 

Nu börjar det :)

 

Hej alla Strandskator. Är ni i startgroparna? För nu är fågelvåren på gång och nu går det undan i svängarna!
Marie M och undertecknad var en runda i söndags 27/3-11. Först till Strandskatematningen på Bergnäset. Det var lite fågel där men inga rariteter, bara trevliga talltitor, blåmes och större hacken som trummade på.

 

 

Vi satte oss i bilen och for till Hertsöträskets matning som var nedplockad vilket kändes lite snopet. Men vi lät oss inte nedslås utan satte kursen mot Gräsörenbron. Här långt ut fick vi se 11 sångsvan och trutar och lite annat i det härliga vädret. Här träffade vi också på tre polska skidåkare som just hade kommit upp på land efter sin skidfärd från Uleåborg!! De frågade efter närmaste vägen intill Luleå-på skidor :) Riktiga entusiaster.

 

På väg från Gräsören träffade vi på en ung kille som var på väg ut dit med fin kamerautrustning. Av honom fick vi flera värdefulla skådningstips och han var också en hejare på att imitera fågelläten vilket vi fick prov på då han härmade en korp som kraxade i grannskapet.
Vi hoppas att han ska ansluta sig till Strandskatorna vilket han faktiskt hade haft funderingar på:)
Vore kul och inte minst eftersom vi då kanske skulle kunna få tillgång till fina bilder för hemsidan.
Skådningstipsen handlade bland annat om ett nybyggt fint fågeltorn ovanför Råneå som vi definitivt måste se till att besöka nu på senvåren.
Det lär gå att få se orädd havsörn som fångar lekgädda där:) Vi återkommer om alla de trevliga tipsen vi fick av denne kille!

 

Elsa text och foto (Se fler foton från turen i Galleriet!)

 

 


 

Hälsningar från Jokkmokk, 23/3 - 2011

Hej alla strandskator, nu har vi en ljuvlig tid framför oss, fåglarna börjar kvittra med en ny frenesi och det är härligt att vara ute, efter den tunga vintern.
Jag var till fågelmatningen vid Talvatis härom dagen, där var det oherrans mycket fåglar, bl.a tofsmesen som jag inte har vid min fågelmatning.
Här lite bilder både hemifrån och från Talvatis.

MVH / Gunilla Falk

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 


 

Tjäder flög ihjäl sig

 

Hade just kommit hem från jobbet (17/3-11) och bytt om när jag hörde ett vilt skrikande utanför på gatan i det hyreshusområde där jag bor. Vid ett hus längre bort stod en grupp barn och skrek och tittade mot en port. Trodde först någon gammal person hade ramlat men så såg jag det. Det låg något stort och mörkt vid huset, en fågel.
Det visade sig att denna tjäderhöna hade uppehållit sig på en balkong till en lägenhet och sen tydligen blivit skrämd och i panik flugit rakt in i glaset till en av entrédörrarna på ett av husen.

Jag tog mig dit med kameran och den levde medan vi stod och väntade på att någon skulle komma och ta hand om den. Men efter en stund såg man att livet rann ur den och så dog den lugnt och stilla. Vad som lockat den in i stan kan man ju undra, men kanske den hade hittat något gott.

En förbipasserande kille som är jägare tog gladeligen fågeln med sig och förklarade att här skulle det bli tjäderstek.

Jaa det var ju också fågelskådning om än lite ovanlig och dessvärre med dödlig utgång.

 

/Elsa text och bilder

 


 

Kalaserande sparvhök

 

Från Gertrud Andersson i Luleå kommer följande hälsning med foto 16/2:

 

Hej!
På min tomt var det kalas på eftermiddagen.
Jag tror att bytet var en björktrast eftersom dom utspridda vingpennorna var större än t ex mesars.
Den lyfte upp huvet endast snabbt för att fortsätta med kalaset.

/Gertrud

 

 

 


 

En hälsning från Jokkmokk...

 

15/2-2011

I morse var det prick -40 grader kallt här och ännu kallare var det i natt.

 

450 hushåll var utan ström under natten.
Det är NÄSTAN så man längtar efter våren.....


Här några bilder från min fågelmatning, ett par faktiskt från i dag, när det blivit lite varmare -35!

/ Gunilla

 

 

 

 

 

 

 


 

Hej alla Strandskator!

 

Vill berätta om en fantastisk naturupplevelse som ägde rum för två veckor sedan.
Jag åker ofta runt med bilen för att spana efter djur att fota, främst älg den här årstiden. Första timmen såg jag minst 15 älgar, men för långt bort eller springande från mig.

 

Jag hade just vänt och var på väg hemmåt, då jag får syn på en älg röra sig på sidan om vägen c:a 200 meter framför mig. Jag parkerade på en mötesplats och tog chansen att försiktigt närma mig platsen till fots, hade väl inga stora förhoppningar att den skulle stanna kvar! Jag gick försiktigt efter vägen, jag kommer fram till platsen jag sett älgen, men ingenting......jag går in på en parkeringsficka för att spana över snökanten.....och där, mycket nära sticker en älgko upp sitt huvud och tittar på mig, jag står blick stilla och studerar henne, man får passa sig i fall de känner sig trängda.

 

 Men hon tittar bara lugnt på mig. Jag börjar fota, och tror knappt att det är sant. Då.....sticker plötsligt ett par kalvöron upp på sidan om kon, aha ko med kalv.......inte nog med det, ett par öron till....alltså ko med tvillingkalvar.

 

Jag fotar och fotar, de tittar nyfikna på mig och kon verkar lugn och fin. Jag småpratar lite med dom, dom småäter och går omkring lite. Kände mig stolt och upphetsad.....kvinnan som talar med älgar....
En till sak som gjorde att bilderna blev så pass bra var att miljön och ljuset var rätt. Ofta när man fotar älgar är det en massa ris som gör bilderna röriga, här var det bastanta träd med snötyngda grenar, en fin bakgrund med storslaget landskap.

Jag är mycket tacksam att jag fått denna chans att fånga den fina älgfamiljen med min kamera.

 

 

Bilderna har väckt en del intresse, bl.a. ringde naturmorgon upp och ville höra närmare om min upplevelse och mitt fotande. Det var bara att pallra sig upp 06.20 och prata live i radion!
Jag har just nu en utställning på biblioteket i Jokkmokk, Naturfoto Jokkmokk, det är min första utställning.......spännande och roligt! PS. Bilden av mig har Matts Bildström frilandsjournalist och fotograf tagit.

/Gunilla Falk
http://falkkvinnan.blogspot.com

 

Se fler av Gunillas älgfoton i Galleriet!

  

 

 


 

Hej alla Strandskator och god fortsättning på nya året!

 

Igår, 8/1, var några av oss Ringduvor som är damerna i MOF ute och skådade.

MOF är Medelpads ornitologiska förening.

Vädret var bra men kallt. Trots detta blev det 11 arter för oss.

Ni kan läsa om våran fågelskådartur på  http://www.rodefoto.se/content/view/204/19/

 

/Fågelhälsningar från Rode

 


 

Sidensvansar i Luleå -vintern 2010

 

En nyårshälsning och två foton kommer från Gertrud i Luleå.

 

 

Sidensvansar förser sig med rönnbär. Tyvärr inte något bra fotoväder men ändå en bild som visar att fåglar stannar kvar här i norr.

Ett gott nytt år!

/Gertrud

 


 

Tama talltitor!

 

En hälsning med ett foto på tam talltita kommer från Mari Friberg i Falköping.

Se ett till foto samt länkar till hennes andra bloggfoton i inlägget på forumet: Strandskatornas forum.

 

 

 


 

Fågelungar!

 

Kattis från Sundsvall bjuder på fina sommarminnen..

 

En liten svart/vit flugsnapparunge hade på tok för bråttom ur holken en dag i somras, landade precis vid stugknuten och jag skyndade mej ut för att rädda den från att bli uppäten av våran katt Hasse.

 

  

 

En annan förmiddag satt en hackspett-mamma i vår gamla stubbe och hackade febrilt medans ungen satt bredvid och tittade på. Såg så roligt ut eftersom ungen såg större ut än mamman.

 

 

Tyvärr blev bilden lite oskarp eftersom den är tagen genom stugfönstret.

Hälsningar Kattis

 


 

Lappmesbesök i Luleå på Kallaxrondellens matning!

 

Ja då måste man ju "dra" förstås.

Undertecknad, Marie och Kerstin satte oss, idag 14/11, i bilen och åkte ut för skådning.
Och jodå visst var den där, en söt liten lappmes, lik talltitan men med varmt bruntonade kroppssidor och lite tjurnacke. Och en väldigt fin sångröst!
Vi gladde oss väldigt åt denna obs så nära Luleå stad.

Sist vi såg denna art var i gammelskogen uppe i Jokkmokk.

 

I övrigt så fick vi också se en ensam överflygande svan som flög österut lite vemodigt att se den flyga alldeles själv.

 

Text och foton: Elsa

 

 

 

 

 

 

 


  

Nya foton hos Strandskatorna!

 

Fotografen och Strandskatan Gunilla Falk visar fina foton på fåglar hon fotograferat:

(Klicka på fotona för att se dem i större format och med bildtexter.)

   

Nötskrika i djupa funderingar...

 

 

Nötskrika....blir det bra så här?

 

Tretåig hackspett.  Större hackspett.

 

Nature Art.......Mellan mörker och ljus

 

 Nature Art.......Nu har dom lämnat oss....Som i en dröm minns jag dom

 

Titta på fler av hennes foton här!

 

Ps. Missa inte heller hennes utterfoton här nedan!

 


 

En Strandskata berättar..

 

Mitt möte med uttrarna.

Under några veckor i december - januari fick jag uppleva den lilla utterfamiljen på ganska nära håll.

 

Några hundra meter från min stuga i Luvos, vid Pärlälvens utlopp från Karatssjön höll de till, jag var rätt ensam då, skotrarna hade inte börjat härja och det var lugn o ro vid älven.

 

Normalt är uttern nattaktiv, men dessa tre fiskade, lekte och rörde sig även på dagtid, de var relativt trygga.

Vid ett tillfälle, när mamman var och fiskade, fick plötsligt ena ungen syn på mig och blev väldigt nyfiken, den gjorde små utfall och tjattrade mot mig och kom bara närmare och närmare, jag låg där på isen och fotade som besatt, om mamman hade varit i närheten hade hon nog ingripit.

De här dagarna kommer jag att minnas i hela mitt liv, troligtvis får jag aldrig mer uppleva uttrar på så nära håll!

/ Gunilla, Jokkmokk

Se fler av Gunillas fina utterbilder här!

 

 

 


 

Jubileum!!: ) 50 medlemmar!!

 

Härmed har vi den stora glädjen meddela att nätverket Strandskatorna nu kan fira jubileum!

 

Vi har fyllt 50 medlemmar jämnt!

Oerhört glädjande.

Vi tickar på i jämn takt med anslutande medlemmar från hela landet.

Att vi har rätt långt mellan oss i många fall gör inte så mycket, hemsidan är ett bra forum att samlas på i vårt gemensamma intresse. Och återigen välkomnar vi alla att medverka -med stort som smått enkelt som avancerat.

ALLA är väkomna och allt är välkommet!! Maila eller skriv i gästboken!

Trevlig fjärde advent alla Skator!

önskar

/Kirsti och Elsa

 

Ps. Flera av våra medlemmar har fina hemsidor/bloggar med fågeltema som ni inte får missa att besöka! Titta i medlemslistan under Startmenyn! Hemside-adresserna står under medlemsnamnen/e-postadresserna! Bara att klicka sig dit!

 

 


 

Väcka! Where are you?

 

Det är inte lätt att vara fågelskådare med ambitioner .)

I höst satte jag igång en matning i Ön /Råneå på hemgården. Och visst har man väl förespeglat sig att något spännande ska dimpa ned, en och annan nötväcka kanske... Men grymma öde, visserligen har jag i jobbet fått se nötväcka nyligen men inte förstod jag då att det redan vistades nötväcka i mitt eget område på vischan, dock inte på Min matning utan hos goda vänner och grannar, suck!!

Sen den 29 oktober har "deras" väcka varit där varje dag. Och uppe i själva byn, Norrabyn, är det ytterligare en individ. Suck-igen.. :(
Men inte hos mig men vem vet, kanske att någon Rambo hittar även till matningen nära älven. Man kan alltid hoppas.

 

Bilden föreställer den sibiriska rariteten som just nu är i Måttsund. Och den söta lappmesen måste jag bara få bjuda på också mest som tröst till mig :)


Elsa text och bilder

  


 

"En sibirisk besökare"

 

80 -åriga Ingeborg Jönsson i Måttsund har blivit utvald!

Av alla matningar i hela Sveriges avlånga land har en sibirisk nötväcka valt ut just hennes fina lilla matning i Måttsund. Sen i slutet av oktober har fågeln varit där varje dag.

I dag onsdag, 17/11, var jag dit i jobbet och fotade väckan. Reportaget kommer i morgondagens Kuriren tillsammans med ett upprop från NOF om att rapportera in observationer av nötväcka i länet.

 

Elsa text och bilder

 

Se fler av Elsas bilder på nötväckan genom att klicka här!

 

 


 

Lappmesbesök i Luleå på Kallaxrondellens matning!

 

Ja då måste man ju "dra" förstås.

Undertecknad, Marie och Kerstin satte oss, idag 14/11, i bilen och åkte ut för skådning.
Och jodå visst var den där, en söt liten lappmes, lik talltitan men med varmt bruntonade kroppssidor och lite tjurnacke. Och en väldigt fin sångröst!
Vi gladde oss väldigt åt denna obs så nära Luleå stad.

Sist vi såg denna art var i gammelskogen uppe i Jokkmokk.

 

I övrigt så fick vi också se en ensam överflygande svan som flög österut lite vemodigt att se den flyga alldeles själv.

 

Text och foton: Elsa

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Till er alla!

 

En riktigt god jul och ett fantastiskt nytt skådarår 2011 tillönskas alla Strandskator med familjer.

Förutom gemenskap och god mat och kanske någon julklapp så tillönskas ni även trevliga skådartillfällen under helgerna. Och fågelvänner!Titta inte bara ned i det egna dignande julbordet utan tänk också på de bevingade och deras "julbord" :)

 

Planerna för aktiviteter 2011 håller som bäst på att dras upp. Nya upptåg, nya utfärder, nya spännande möten med människor som kan lära oss mera om fåglar och naturen ska det bli. Så håll koll på hemsidan!
Våren kommer fortare än en julgris blinkar. :) :)

 

 

Tack för ett fint år tillsammans. Nu går vi in i 2011 och färden går från 50 medlemmar till kanske 100 under året, vem vet.

Fortsätt att medverka med text och bilder och tips på aktiviteter. Och alla ni som funderar på att gå med i nätverket-tveka inte! Ni är varmt välkomna vartän i landet eller världen ni bor! Ni grabbar är också välkomna !

Sköt om er!

/Elsa och Kirsti

 


 

Julhälsning från Jokkmokk!

 

Hej alla strandskator........Här i Jokkmokk tror jag vi har rekordkyla, det går mycket fågelmat.

Min fågelmatning är välbesökt, fåglarna bryr sig inte om mig, de har blivit vana att jag

står där med min kamera...och så kommer jag med mat, vilket nog är det viktigaste.
 

 

 

 

De fåglar som jag ser mest är: talltita, talgoxe, blåmes, domherre och lappmes......talltitan och lappmesen äter ur min hand....det är en fantastisk känsla! Övriga besökare jag sett är: Större hackspett, lavskrika, nötskrika......en fågel jag saknar är tofsmesen, den har tydligen inte hittat hit, men jag har sett den vid fågelmatningen vid Talvatis.

Ekorren är naturligtvis där också, jag tror det är fyra stycken. Här två bilder på talltita, det speciella med de bilderna är att ljuset blev så bra, och så en bild av en talgoxe.

 

 

 

 

Jag önskar er alla en GOD JUL ......

 

Gunilla Falk
http://falkkvinnan.blogspot.com

 


 

Floraverket klart! 

 

Efter 20 år inventerande föreligger nu Norrbottens första flora.

 

Tre böcker handlar det om varav de två första kommer ur tryckpressarna lagom till en Florafestival den 13-14 november på Norrbottens museum.

 

Det är den ideella föreningen Norrbottens Flora som arbetat med att skapa  materialet som  avhandlar 1.654 olika växter i landskapet varav åtta stycken är nya för vetenskapen!

 

27 är nya för Sverige, tre är nya för Europa och 606 inte tidigare kända från landskapet.

 

 

 

Totalt har 332 personer,flera utländska, tillbringat 6.784 dagar i fält och samlat in  47.918 herbarieinsamlingar och dokumenterat 352.142 uppgifter om arter från 49.078 växtplatser.

 

 

Ett enastående arbete som måste applåderas! Är inte detta en önskejulklapp så säg:) Vill ha!!!

 

Text och foto Elsa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Strandskata på Ringtrastskådning!

 

I morse (16/10) var jag och hälsade på familjen som har en ringtrast hos sig här på Knöppelåsen:

Jag kom dit  8.15 och efter tio minuter så fick jag se den komma och födosöka i familjens rönn. Skoj!

/Elsa

 

  


 

Strandskatehälsning från Södertälje!

 

(Elsa, som flitigt postat Strandskatepins till beställare landet runt, fick idag en så trevlig hälsning från en Strandskata i Södertälje att jag tar mig friheten att lägga ut den här så att alla ni andra också får läsa! )

 

Hej !
Hur har ni det med "skatorna" ?

Här regnar det idag inget kul alls.

Tack så mycket för strandskatepinsen dom är så fina och uppskattade.
Sitter vid mitt köksbord och njuter av livet under "holken", här är blåmesar,
domherrar, talgoxar, gulsparvar, svartmesar, trädkrypare, gråsparvar, koltrastar
och jag kan inte räkna dom alla, en o annan steglitz sätter färg på flocken.
Plötsligt lyfter dom alla som på en given signal, och vad händer, jo där kom en "Pica pica",
hon är vacker hon med.

Tur att det finns så många fåglar att titta på!

 

Många hälsningar til er alla "skator" där uppe i norr
/Monica i Södertälje

 


 

Strandskator ute på Haparanda Sandskär!

 

Gunborg har nyligen tillbringat några dagar ute på Haparanda Sandskär tillsammans med sin dotter Sarah och son Johan. Här följer hennes rapport från den härliga ön:

 

Fotona nedan är på göktytan som vi träffade på vid spången till nordrevet, där gammelskogen tar slut, och större hackspett. I gammelskogen kan man träffa på hacke, göktyta och korsnäbbar, talltitor mm.

Sen har vi en bild från västra stranden som är en riktig badvik, min dotter Sarah som är en Strandskata, är där ute i sanddynerna.

 

Sen har vi två foton från ringmärkarboden på östudden. Där pågick ringmärkningen för fullt mellan kl. 05.00-11.00. Allehanda tättingar bl.a. bofinken och kungsfågeln som är på bild. Där ute på uddarna hänger näten ute hela tiden och "rullas" ihop till kl. 11.00.

Det största de hade fått i nätet var en duvhök men den slet sig.

Sen har de vadar burarna ute vid stranden som tyvärr höll sig tomma när vi var där.

Man kan anmäla sig som "lärling" till Ingrid S, ifall man är intresserad. Det måste alltid finnas en ansvarig ringmärkare. Men man kan besöka dem som "jobbar" där och se och lära, ifall man är intresserad går man vidare.

Man får vara lätt på hand när de små fåglarna skall tas ur näten, så att de inte skadas.

Bilden här nedan är tagen från bryggan upp mot byn Kumpula. Små röda fiskestugor, riktig saltkråkankänsla, man väntar bara på att Tjorven och Båtsman skall komma och möta en vid bryggan.

Här finns så mycket att se och göra, kan bara säga att sova har man inte tid med, det här var min sjunde resa dit ut och vi brukar vandra ca 20-25km per dag enligt gps. Allt förändras hela tiden fåglarna, landskapet, djuren och vädret, ljuset. Bör upplevas, helt underbart. Fotona nedan: Vy över heden och förbiflygande lärkfalk.

Min dotter sa så här:

-Det är en blandning av allt: fjällen, öknen, stränderna, gammelskog, aspskogen och små "kärr".

Fotot nedan: Havsörn.

Man kan välja att gå längs med spången eller vara lite modigare och gå på upptäcksfärd, men kompassrekommenderas då. Jag önskar att alla barn skulle få uppleva detta med sina föräldrar.

Hälsn. Gunborg, Sarah och Johan

 


 

Äntligen!!

 

När jag fyllde femtio 2007 gav jag mig själv en knipholk i present. Den placerades på gårdstunet i Ön. Men inga häckningar syntes till förrän i år. Och en dag efter en timmes väntan lyckades jag knipa en bild av mamma knipa på väg ut att proviantera sig i älven nedanför. Kolla in hennes försiktiga koll innan hon trycker ut halva kroppen och kollar in läget. Häftigt!

 

Rosenfinkar, tre stycken, sjunger vilt kring gården nu också. Och gulärla häckar i strandvegetationen, holkarna är bebodda av blåmes, pilfink och talgoxe samt flugsnappare, det sjuder av liv. I lördags (i dag den 12/6) såg jag ett gulsparvpar som parade sig -två gånger till och med! Ja, nog är det mycket lust och fägring stor nu i markerna.


Ett par ladusvalor landade i fredags vid mina fötter på min bro när jag stod och tittade ut över nejden. Häftigt, första gången jag ser denna art sätta sig på broar. De kom tillbaka flera gånger till och med.

Och en liten trastunge tog sig in i huset och fick "jagas" runt innan den kunde infångas och förpassas ut igen i det gröna.

 /Elsa (text & bilder)

 

 

 

 


 

Post till Strandskatorna!

Det kommer trevliga hälsningar till oss Strandskator från olika delar av landet! Stort tack för bidragen, det livar upp vår hemsida! Här nedan de tre senaste mailen:

 

Från Ann-Charlotte kommer detta fina foto:

 

 

Från Jokkmokk kommer följande trevliga hälsning. 

Hej!

Har fotat lite tjädrar i helgen (15-16:e maj), för skojs skull skickar jag två bilder som är varandras motpoler......

Den första bilden en färgsprakande höna i kvällsljus och den andra bilden har jag konverterat till svart/vit och manipulerat bakgrunden, lite Nature Art över det hela.

MVH / Gunilla

 

Pingsthälsning från Lisbeth som flyttat från Boden till Stockholm:

 

 

 

 


 

Morning has broken :)

 

Vem stiger frivilligt upp en ledig lördagmorgon kl 04.00 om inte fågelskådare och dessutom Strandskator som ombetts vara med i P 1 Naturmorgon:s avrundande program i  turnén över landet som firat programmets 20 år i etern.

 

Vi  i Strandskateflocken tog oss till Möröns fågeltorn och hamn, den 29/5, och där pratade vi fåglar och natur överlag med ett trevligt reportagegäng, Elin Lemel, Lisa Henkow och Thomas Öberg med ljudtekniker. Det blev resonemang om landhöjning och växtarter och koll av de fåglar som visade sig under den nästan två timmar långa direktsändningen. Väldigt roligt att få se hur ett sånt program görs!! tyckte vi.

 

 

Bland gästerna och publiken fanns ekologen Peter Eriksson, NOF-ordförande Jan-Olov Johansson och ornitolog Andreas Livbom, Strandskatorna företrädda av webmaster Kirsti Viinamäki och undertecknad. I skatflocken noterades också Malin Wiklund,  Mari Markström, Gertrud Andersson , Leif Lundström och Per Fredriksson. Och till vår glädje hörde vi att det finns flera som gärna vill ansluta till nätverket. Välkommen säger vi!!!! Både tjejer och killar!!

Lite nära döden upplevelse kan det vara att medverka i radio men vi klarade det hyfsat bra tycker vi själva. TV nästa säger Kirsti, hahaha!! Nä skoja bara(lite).
Men om Martin ringer och undrar om inte vi vill vara med i Mitt i naturen, då är svaret ur skatflockens djup given. Jaaaa i kubiiiiik!

(Missade du direktsändningen på radion? Gå in på P1´s hemsida och lyssna: Klicka här! )


/Elsa text och foto, Per foto

 

 

 


 

Naturliga kontakter :) 9/5-2010

 

Var ska ett nätverk vara om inte mitt bland folk och tänkbara nya medlemmar. I söndags var Strandskatorna med på Naturens dag ute vid vackra Höträsket/Bergnäset strax utanför Luleå. Ett fantastiskt ställe som många lulebor inte förstår att de har. När vi anlände ljöd nyss komna storlomsparets röster över fjärden, magiskt!!

Vi deltog i arrangemanget tillsammans med Norrbottens ornitologiska förening NOF och bland annat dess ordförande Jan-Olov Johansson som vi uppskattar mycket som en trevlig samarbetspartner. Trivsam och mycket duktig på att sprida information om föreningen, men kanske borde han ha haft några till  från föreningen runt sig en sån gulddag som detta är att marknadsföra föreningen...

Strandskatorna tog tillfället i akt att prata nätverk med folket som gick runt träsket och många stannade till och deltog i vår tävling och fick information om nätverkets och våra aktiviteter. Och när dagen var slut så kunde vi faktiskt räkna in tre nya medlemmar. Trevligt, och den ena medlemmen delttog faktiskt samma kväll på en fin guidad skådning i Ersnäsområdet som NOF:s Stefan Holmberg bjöd på. Sju skator deltog!! Heja!

I övrigt rullar både våren och vår aktiviteteplanering vidare. Vi lanserar inom kort en ny aktivitet, ett besök i Brändöns hamn, norr om Luleå. Håll koll på hemsidan så du inte missar en fin tur som kan ge närkontakt med myrspov och annat vackert i den lilla söta hamnen. Missa inte det:)

/Elsa

 


 

Guten abend!

 

Jo i torsdags, 22/4, så var vi tre skator ute i Alvik tillsammans med tyskfödda frilansjournalisten Katja Guth. Hon gjorde ett inslag för Sveriges Radios tyska lyssnare. Ämnet var hur vi norrbottningar möter våren och hälsar vårfåglarna välkomna. Vi fick en fin kväll ute i Alviksområdet/Alviksgården. Mycket tranor och svan, grågäss, sädgäss, en storspov, två! tornfalkar  och mycket annat. Hela nejden sjöng av läten och suset av stora vingar varför vi tror att Katja nog fick ett ganska bra underlag för sitt program.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur vi skator klarade oss får väl de tyska lyssnarna våndas över. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka på länken här nedan för att lyssna på inslaget: 

http://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2334249&BroadcastDate=&IsBlock=‏

 

Det är fortfarande en hel del snö kvar ute i detta fågeleldorado, ängarna är bara fläckvis bara. Men som sagt det var maffigt med alla de fåglar som slagit ned där. Tranorna är otroligt pampiga och vi fick också se en parning, lite annat än när det bär till för en blåmes, hahah.

 

 

 

 

Svanarna är också en skön syn men dessvärre fick vi också syn på en död svan. Och i dag läser jag på Svalan att det faktiskt är två svanar döda därute. Man undrar förstås vad som hänt. Har dom flugit in i elledningen eller har dom blivit förgiftade eller nåt...

Är ni sugna på en till träff i Alvik så hör av er! När det blir lite varmare kvällar kan vi ta en till tur och titta på fågel och värva flera skatmedlemmar. Jag försökte prata för nätverket och kanske blir det en till medlem.


 

 

Hälsningar Elsa -nicht deutsch sprechen ;)  

 


 

Vårtecken!

 

Var det inte det vi förstod -att strandskatorna är ena riktiga tuffingar- härdiga individer!
I Rapportsändning, 25/2, rapporterade personalen på fågelstationen Ottenby/Öland att "vårens" första strandskata siktats!
Det ni :).

 

Och nu när vi hunnit in i mars månad är det bobygge och andra lite mer intima örn-aktiviter i boet som man kan kika in i via en kamera som riggats upp någonstanns i Estland! Tack till Ulricha som påminde om denna förträffliga sida!

Klicka dit via länken här: looduskalender.ee och sedan vidare i deras vänsterspalt, där det står "direct stream". ( = flera olika kameror, varav den översta visar örnboet.)

 

Och från Skåne rapporteras det tofsvipor och drillande lärkor.. Se vidare i vår gästbok!

 

Och ända uppifrån Abisko, från Benny Modig, kom den 13/3, vårtecken via mail! Texten lyder kort och gott:

"Nu våras det i Abisko.. hosch så hett." ..och klicka vidare på hans bifogade länk så får ni bildbevis:

http://nuolja.se/100313/album/index.html

 

Och ännu ett nytt vårtecken kom idag den 27/3 från Pia, som rest söderut och sett både tofsvipor, svanar, bofink och..  

 

"Gräsand på isflak", fotograferad av Pia under en promenad i centrala Göteborg den 26/3.
Tack för trevligt bidrag til vår hemsida!

Rapportera gärna ni andra också! Vårtecken kan vi inte få för många av! :)

  


 

Skådar-sväng

 

"Nu måste man bara uuut! i skogen." Drog per buss och till fots ut till matningeFoto: Elsan vid Hertsöträskvägen i söndags, 14/2. Otroligt vackert med slösande sol och små vindilar som svischade ned stora stormsjok med snö över en stackars skådare.

 

Fast härligt var det i alla fall och mycket fågel i farten . Konserten i skogen var vackrast tänkbara. Domherrarna hördes bara men kom aldrig fram men det gjorde istället talltitor och svartmes, talgoxe och blåmes. Jag fick goda tillfällen till att fotografera de små snabba sakerna och hemma kunde jag konstatera att träning och bra ljus ger färdighet. Det blev några helt ok bilder.

 

 

 

Ute vid matningen träffade jag Willy och hans fru. Willy startade för länge sedan upp en egen matning ute på Hertsön, en matning som han inte längre orkar sköta men den underhålls av andra och kallas fortfarande "Willys matning" Vi hade en trevlig pratstund och jag försökte locka med makarna i Strandskatorna, hoppas att de nappar. Villy började fågelskåda vid fem års ålder och inspirerades av sin morfar som han en gång såg med varsamma händer lyfta ut en hackspett som kommit in i huset. På den vägen är det.
"På den tiden fanns det knappt några fågelböcker men jag sparade och köpte och tränade. Tänk nu allt som finns, inspelade fågelljud och annat", funderade Willy.

 

 

  

 

Har du som läser det här tagit några bilder av fåglar eller natur, skicka in till oss!

/Text & foton: Elsa

 

 

  


 

Post till Strandskatorna!

 

Det kom ett mail idag, den 11/1, med en hälsning från en Strandskatemedlem som nyligen flyttat från Boden till Stockholm:
  

 


 

Matningstips från Gunilla:

 Läs mer om fågelmatning!

 


 

Hälsning till Strandskatorna:

 

Från Strandskatemedlemmen Anna i Nyland kommer följande hälsning och ett fint foto på en mycket vacker, och på vår hemsida mycket passande fågel som hon mötte i somras:


"En Strandskata fotograferad i centrala Huddiksvall vid Lillfjärden. En fantastisk fågel-oas man passerar om man åker söderut."
/Anna 

 

 

 

 


 

 

Ett vykort från Trelleborg hösten 2009:

En Strandskatemedlem långt söderut i vårt land har skickat ett kort!

 Vem vet, det kanske är en av "våra" nordliga hägrar som nu skådas där nere.. Tack Anneli för att vi får låna bilden!

 


 

2009: Skådarbilder från Ulricha i Stockholm:
 


Den större hackspetten är en hona, som kom och åt solrosfrön från från en hängande plastkruka utanför vårt köksfönster (vi bor i lägenhet).


Rödhaken har en grön larv i munnen och var antagligen på väg till boet, jag misstänker att jag stod nära boet för den tjattrade på och lät irriterad, fast den hade larven i munnen, och ville inte visa vart den var på väg utan satt länge på samma gren.

/ Ulricha 

 

 

 


 

2009-10-03 Skat-Radio

Nu är vi snart inte bara skator "på nätet" utan även skator "i etern". I ett fullkomligt överjordiskt ljuvligt fredagsväder var vi i dag ute och skådade fågel med reportern Ingrid Coelho från Radio Norrbotten P4:s Naturtimmen.Ingrid intervjuar Elsa, som just spanat in en rödhake i buskarna. Foto: Kirsti Viinamäki

 I Kirstis tassemarker i Sävast och runt våtmarken StorAvan var vi och skådade. Första intrycket var att det knappt fanns en fjäder i farten men sen så tutade en domherre, och en ringduva flög förbi i skogen och högt ovanför  oss visade en nötkråka upp sig minsann.
Storskrakar och gräsänder vilade på den nattgamla isen, rödhaken skymtade, så visst var det lite liv trots att vi nu är inne i oktober.
 Grönfink, talgoxe, nötväcka.. Foto: Elsa Rensfeldt

Kirsti och Ingrid spanar spänt ut genom köksfönstret. Foto: Elsa Rensfeldt


Nötskrika. Foto: Elsa Rensfeldt
Men bästa skådningen fick vi i Kirstis trädgård på Morotsvägen. "Hennes" nötväckor exponerade sig som vilka "burfåglar" som helst och det var värre trafik än på autobahn med pilfink, grönfink, gråsparv, väckor ,talltita, större hackspett och till och med en elegant nötskrika seglade in till matningen. 


En "ovanlig" art och en "vanlig".. Foto Elsa Rensfeldt
Undertecknad var halvt bedövad av lycka över vilket smörgåsbord hon har, Kirsti.
Där har hon nästan ett affärskoncept klart, "skådning 20 kr titten"
haha.

Riktigt när vi hamnar i radio vet vi inte, men någon av de närmaste måndagarna som följer. Vi kommer att lägga ut en länk till inslaget för er som vill lyssna på två Strandskator.

Elsa

 

 

Uppdaterat 2009-10-19:


Nu kan ni lyssna på inslaget om fågelskådningen i Sävast/Bodenområdet som Elsa och Kirsti var på med Radio Norrbotten för ett par veckor sedan.
Klicka på länken nedan eller gå in på Naturtimmen, Radio Norrbotten.


Länk till inslaget.


 

På bilden reportern Ingrid Coelho och Kirsti Viinamäki.
Fotograf: Elsa Rensfeldt.

 

 


 

 Oktober 2009:

 

Finaste siden


Sidensvansen är en härlig fågel. Otroligt vacker i sina färger och med en fantastiskt lyster och masseffekten är härlig liksom det klockspröda ljudet eller sirlandet.

I lördags tog jag med kameran på promenaden just för att försöka få lite fina bilder. Nu så här års när trädgårdarna är som smörgåsbord är det lätt att komma nära en flock fullt upptagen med att förse sig.

I ett vackert höstfärgat snår av svart aronia hittade jag ett gäng svansar som hade fest.

De åt och sneglade bara lite på mig där jag stod med kameran.

Ganska obrydda men jag såg väl snäll ut :)

 /Elsa

 

 

På besök

Vad är väl härligare än att kliva in på gårdsplanen till bostaden och höra ett initierat tu,tu,tu, från syrenbuskarna.
Känns kul att känna igen
Hungrig domherre-fru. Foto: Elsa Rensfeldt fågeln utan att behöva se den.
Jag springer in och hämtar kameran och så ut igen och smyger försiktigt mot buskaget där hon sitter och smaskar i sig av fröställningarna till somarfägringen. Jag kan gå riktigt nära innan denna varmt brunsrosa domherre-hona släpper godsakerna med näbben och tittar upp på ett litet festligt anklagande sätt.  Näbben är full av frön och hon väntar  på om jag ska besvära ytterligare eller retirerna. När jag väljer att avvakta tar hon till vingarna och lättar över hustaken.
Jag som bor i ett bedrövligt fågelfattigt område känner mig glad över besöket.

/Elsa

 


 

September 2009:

Fotot inskickat av Elsa Rensfeldt.

 

Gås i träd

Anneli Ewald i Skåne bjuder oss på denna härliga bild! Gås uppe i ett träd.. inte riktigt vad man förväntar sig att se ute i fågelmarkerna.

 


 

2009-09-23

Läste i dag ett förvånande svar på SOF:s hemsida. Det var en kille som undrade över nötkråka som han aldrig sett tidigare.Han fick två svar, det första där blev beskedet att skulle han se nötkråka så måste han bege sig till landets södra delar, söder om Mälardalen för "det är där dom finns". Sen noterade svararen att de inte var förekommande på Gotland heller. Resten av landet existerade tydligen inte. I svar två kom lyckligtvis ett mera korrekt besked, att denna art visst finns i norra dalen av landet fast mest den smalnäbbade rasen.

För egen del, med min relativt korta kännedom om denna art, så måste jag säga att jag sett flera per år och både den smalnäbbade och tjocknäbbade.

Det är tråkigt när man ser att expertkunskapen om fågelförekomst inte stämmer-att kunskapen om landets nordliga delar är så svag. Jag trodde för egen del att det var en brist som bara förekom inom odling för där är kunskapen katastrofalt dålig i syd om hur det ser ut i norr. Men tydligen är det samma när det gäller fåglar då. Bilden föreställer en smalnäbbad nötkråka fotograferad i Kalix och en av ett antal som fotografen kunnat njuta åsynen av utanför sitt bostadsfönster  denna höst i Norrbotten.

Elsa Rensfeldt

 

 


 

2009-09-20 


 

Från ornitologen Ingemar Olofsson, Malå fåglar, har vi fått denna fina bild på Strandskata.
Bilden är tagen i Norge, vid havet i Bodö. Lägg märke till att fågeln är ringmärkt.
Vi tackar Ingemar för detta bildbidrag och lovar er andra att vi är väldigt sugna på att få se mera bilder, så skicka gärna in ni alla som är in på sidan.
Det behöver inte vara av samma knivskarpa kvalitet som Ingemars.
 

 

 

 


 

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!