Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

Fågelmatning

-en trevlig sysselsättning under vinterhalvåret.

 Maila gärna in Dina tips, idéer, foton m.m. från fågelmatningen i din trädgård!

 


 

Matningstips

 

Hösten 2010:

Strandskator drar söderut i kubik just nu:) och här i norr drar det strax ihop sig till förberedelser för vinterfågelmatningen :)

I år är det våldsamt gott om rönnbär i träna. Läge att samla in lite och lägga i frysen om du har plats. Birdie nam nam att bjuda på då snön yr och nordan regerar snölandskapet.

Sen är det ju så vackert!

 

 

 

 

 

 

Och har du fröande solrosor så är det ju kul att skörda lite.

Kanske grannen inte tar rätt på sina frögömmor - det går att få ihop någon halvliter eller så att starta matningen med om man ids. Själv har jag länge tänk att odla lite solrsor just för frösättningens skull.

 

 

 

 

Kanske kanske blir det av inom de närmaste åren. Jättesolrosen ger ju enormt mycket frö ett gott år, säkert flera tusen frön har den i sin stora disk.

 


/Elsa text och foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

”Talgklocka”

 

Här visas ytterligare en variant på egentillverkad ”talgboll”: Den upp- och nedvända krukan, sk. Talgklocka.

En vanlig, liten blomkruka utrustas med ett grovt snöre som träs genom hålet i krukan och fästes med en knut på krukans insida. En bit av snöret låter man hänga ner och även på den biten knyter man några knutar så att fåglarna har något att hålla sig i. Upptill på snöret fixas en ögla att hänga upp klockan i.

 

Krukorna fyller jag med samma nöt- och kokosfettblandning som till Talglådan i inlägget nedan.

 

Förra helgen föll det snö under hela lördagen.. Jag fyllde en kruka och en låda med ”talg” och lade ut dem på kylning på altanen.. nära väggen så de inte skulle snöas över.

Bara ett par minuter senare uppfattades viss aktivitet där utanför altandörren.. i nästan omöjlig fotovinkel.. och med helt fel objektiv på kameran.. togs dock dessa bilder på två ”tuffingar” som tydligen inte kunde vänta på normal servering uppe i björken:

  

 /Kirsti

 


 

”Talglåda”

 

I fjol började jag bjuda fåglarna på egentillverkade "talgbollar", serverade ur en liten trälåda som Per snickrat ihop.
Lådan visade sig vara väldigt praktisk: Lätt att fylla på och svår för skator, kråkor m.fl. lite väl glupska gäster att ge sig på.
I år blir det därför en repris i "talglådeservering"!

 

Ingredienser:

Vildfågelfröblandning, muslie med russin och nötter (Eldorado´s är billig och bra!), jordnötter, skalade solrosfrön (se till att köpa naturella, ickesaltade!) och kokosfett.

Jag blandar en liten näve frön, en stor näve nötter, lite muslie och en halv näve skalade solrosfrön i en bunke. Smälter sedan en klick kokosfett i en gryta och häller det i bunken med fröblandningen. Rör ihop allt hastigt till en geggig massa och öser över i trälådan.
Trycker till med sked så det blir hårt hoppackat, ställer kallt så allt stelnar..


..och sedan är det bara att servera!

Idag hängde jag ut höstens första ”talglåda” och gästerna blev många bara efter några minuter..

 

Mesarna samsas bra..


..men när nötväckan dyker upp får talgoxen snällt vänta på sin tur!

Även andra, mindre flygkunniga gäster låter sig väl smaka!

 

Innehållet till lådan går att variera.. Jag brukar oftast även smälta en klick bakmargarin tillsammans med kokosfettet, det ger en lite mjukare fyllning som passar bra mitt i smällkalla vintern. Det funkar såklart även att använda bara margarin om man vill ha en riktigt smarrigt mjuk variant (uppskattas av fåglarna!)

Jag har också haft som vana att skära torra, överblivna ostbitar i små kuber och förvara i påse i frysen.. Dessa går sedan utmärkt att blanda ner (i ganska liten mängd) i smeten och uppskattas av framförallt hackspettarna.

/Kirsti

 


 

Matning


Nu är det dags att börja tänka på matning. Själv tänkte jag tidigt på att mina solrosor skulle få bli fina bidrag till detta. Och nu i höst har jag skördat lite feta fina frön. Lite pillergöra är det att sitta och rensa men det är mest rogivande.
Man måste haft betydligt fler solrosor än jag haft för att det ska bli några större kvantiteter frön men absolut att det går att utan större arbetsinsats eller odlingsareal förse sig med ganska bra med frön.

Solrosfrö är svindyrt nuförtidens så den som har odlingsytan och är intresserad kan definitivt spara några kronor.

Att plocka och frysa in rönnbär är också både roligt och lite kostnadsbesparande, om man bara har plats i frysen.
Har du något matningstips? Hör av dig, och har nu någon trevlig fågelbild så välkommen.

/Elsa
 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Maila oss:

strandskatorna@panatet.se

 

 

 

 

Kolla in Strandskatornas Facebook-grupp!